A földimogyoróból készült vaj egy kis almával vagy banánnal tökéletes eledel, hiszen nagyon sok tápanyagot tartalmaz, egészséges zsírforrás, de sok benne a fehérje is.
Sokunknak ismerős a mogyoróvaj, legyen az akár ropogós vagy krémes. Így vagy úgy, nincs vetélytársa. A földimogyoróvaj, a banánnal vagy almával készült snackek tökéletes társa, tápanyagokban gazdag, és szilárd fehérje- és zsírforrásként működik. De pontosan mit tartalmaz és milyen hatással van a testünkre?
Mi is az a mogyoróvaj?
A mogyoróvaj előállításához tulajdonképpen csak földimogyoróra van szükség, de egyes termékek hozzáadott cukrot, melaszt, növényi olajokat vagy akár kukoricaszirupot is tartalmaznak, ezáltal csökken a termék minősége és tápértéke.
Az adalékok nélküli mogyoróvajból 28 grammnyi a következőket tartalmaz:
- 160 kalóriát;
- 7 gramm fehérjét;
- 1,99 gramm rostot;
- 1 gramm cukrot;
- 14 gramm zsírt;
- 5 gramm szénhidrátot;
A mogyoróvaj pozitív hatásai
A földimogyoró ideális fehérjeforrás, egészséges zsírt, niacint, magnéziumot, E-vitamint, biotint és rezet tartalmaz. Mivel igen sok vitamin és tápanyag van benne, a mogyoróvaj egy egészséges diéta kiegészítő része lehet. Bár sokan úgy tartják, hogy magas a zsírtartalma, viszont a megfelelő zsírmennyiség szükséges a szervezet számára, és éppen emiatt hamar jólakottságérézssel tölt el.
Ha fogyni szeretnél az egyik étkezést helyettesítheted pl. almával, és a hatékonyság érdekében egyél hozzá egy-két evőkanál mogyoróvajat. Így nem csak a szükséges tápanyagokhoz jut hozzá a szervezeted, hanem jól is laksz.
Elősegíti az izomépítést
A földimogyoróban átlagosan 8 gramm fehérje található, éppen ezért hozzájárul a hatékony izomépítéshez. A fehérje fontos alkotóeleme az izmoknak, és az életkor előrehaladtával is gondoskodik az izmok egészségéről.
A mogyoróvaj magnéziumot és káliumot is tartalmaz, két olyan fontos ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az izmok megfelelő működéséhez és fejlődéséhez. A benne található foszfor segít a fehérjék szintézisében, sejtek és szövetek regenerálódásában. A földimogyoró biztosítja az ajánlott napi foszforigény 50%-át.
A mogyoróvaj csökkenti a szív- és érrendszeri, valamint a cukorbetegség kialakulásának kockázatát
A földimogyoró egyszeresen telítetlen zsírokat tartalmaz, éppen ezért csökkenti a koleszterinszintet, és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát – tájékoztat az American Diabetes Association.
Javítja a gyomor-, és bélműködést
A földimogyoró körülbelül 2 gramm rostot tartalmaz, nagyon hasznos a gyomor-bélműködés egészségének fenntartása érdekében. A rostok szabályozzák az emésztést, növelik az immunitást és enyhítik a gyulladást.