Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

A legtöbben a tisztaságmánia számlájára írják a cipőktől való megválást a lakás előszobájában. Ám emögött ennél sokkal több húzódik. Illemszabályok ide, és személyes rigolyák oda, ez az egyik legkényesebb társasági téma, de vajon érdemes ennyit parázni miatta?

Természetesen, a cipőnk talpán hemzsegnek a baktériumok. Elegendő kitennünk a lábunkat a küszöbön, és máris felszedtünk legalább egymillió baktériumtörzset, nem kell ahhoz szemét közelében járnunk vagy sárba lépnünk. Egyes helyek, mint például az illemhelyek, még ennél is több baktériumot „látnak vendégül”, mi pedig szépen összegyűjtjük őket, és magunkkal visszük az otthonainkba.

Az eddigi kutatások azt bizonyítják, hogy a cipők talpán 96%-ban fekális baktériumok, ezek közül is az Escherichia coli (E.coli) törzs, a leggyakoribbak. Ezek javarészt nem okoznak betegségeket az embernél, egyes fajok azonban heves hasmenést, húgyúti fertőzéseket és még agyhártyagyulladást is eredményezhetnek.

A cipőnk talpán ugyanakkor a Staphylococcus aureus kórokozót is bevihetjük a lakásba, ami viszont már szélesebb skálán okozhat fertőzést: a bőrön, a vérben vagy akár szívizomban is.

Egy 2014-ben publikált tanulmány szerint, a Clostridium difficile nevű baktérium, ami egyébként a bélgyulladásokért és a hasmenésért felelős, nagyobb mennyiségben van jelen a cipőtalpakon, mint a WC-csészén. Szóval őt is könnyen vendégül láthatod, ha nem húzod le a cipőd, miután beléptél a lakásba.

Mindezek ellenére a szakemberek azt állítják, nem kell bepánikolni. Mint ahogyan nem kell azonnal felmosni a lakást, miután a vendégeink elmentek. Az, hogy valaki cipőstől ment végig a lakáson, még nem elegendő ahhoz, hogy megbetegítsen egy makkegészséges embert. Ahhoz, hogy valóban gond legyen, milliónyi bacival kellene megfertőződnünk ugyanabból a családból, ugyanabban a pillanatban. Ráadásul az ember kevés időt ücsörög a padlón, és nemigen babrál ott, ahol a kinti cipőit tárolja. Ha pedig nem lépsz kapcsolatba ezekkel, nem is fertőződhetsz meg.

A minimális higiénia azonban elengedhetetlen az egészségünk hosszútávú megőrzéséhez. Lehetőleg limitáljuk a teret, ahová cipőstől be lehet lépni a lakásba, és ajánlott a rendszeres fertőtlenítés, hiszen egyes baktériumok például a levegőben is terjednek: elegendő egy nyitott ablak és egy lágy fuvallat ahhoz, hogy beszippantsuk őket. Így pedig már megnő a fertőzés veszélye, főként a gyerekek esetében, akik többet mászkálnak a padlón, és összematatnak mindent, ami a kezükbe kerül.

Azok esetében is érdemes óvatosabb lenni, akiknek gyenge az immunrendszere, vagy nemrég estek át valamilyen sebészeti beavatkozáson.

Tanulság

Ne légy lusta, és lépj ki a cipődből, valahányszor hazaérsz vagy vendégségbe mész! Továbbá tisztítsd meg a lábbelidet, amilyen gyakran csak teheted.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!