Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

A palackozott víz lett napjaink egyik legnyereségesebb üzlete. Akik anno belevágtak, pontosan tudták, mire megy ki a játék: az embert egyszerű bábnak tekintik, akinek – a média befolyásával – pénzért árulják a bolygó alapvető erőforrását.

Csak az Egyesült Államokban több mint 100 milliárd dollárt költenek évente palackozott ivóvízre! A nagy vállalatok, mint például a Nestlé, Pepsi vagy Coca-Cola okosan rácuppant erre a résre, és a maximumot hozza ki belőle. Ami érthető is, hiszen – szintén a média meggyőző erejének köszönhetően – ma már több palackozott víz fogy, mint üdítő.

A lefestett kép vs. valóság

Arra már kevésbé térnek ki a népszerűsítő kampányok, hogy a csapból folyó víz és a boltban kapható ásványvíz között abszolút semmilyen különbség nincs, ami az egészséget és az összetevőket illeti – mutat rá a Science Alert magazin. Sőt, egyes esetekben a csapvíz minősége jobb, mint a palackozott ásványvízé, tekintettel arra, hogy előbbit folyamatosan vizsgálják (kivéve ha saját kút), míg az utóbbit jelentősen elrontja a műanyag, amibe zárják. Nem beszélve arról, hogy egy nemrégiben közzétett kutatás eredményei szerint, Amerikában például mindössze fele a palackozott víznek származik valós ivóvízforrásból.

Palackozott ásványvizet előállítani egy komplex folyamat. Már csak a palackok gyártásához 32-54 millió hordónyi kőolajat használtak el az Egyesült Államokban, 2007-ben – derült ki az Environmental Research Letters kiadványban publikált tanulmányból. Ráadásul jóval több víz fogy el a palackozás során, mint amennyi végül kikerül a polcokra: ahhoz, hogy 1 liter palackozott vizet kapjunk, 1.39 liter vizet kell „befektetnünk” – mutat rá egy friss tanulmány, az International Bottled Water Association jóvoltából.

Ehhez még adjuk hozzá az előállításból származó üvegházhatású gázokat, a bolygó amúgy is apadófélben lévő ivóvíztartalékait, na meg a sok szemetet, ami az évek során felgyűl, az újra nem hasznosított palackokból, és máris kész az önpusztító koktél, amiért még pénzt is fizetünk.

Már bizonyított, hogy 2030-ig a világ összlakosságának csupán egyharmadának lesz hozzáférése az ivóvízforrásokhoz, miközben a multinacionális cégek a sivatagi homokból is pénzt csavarnak ki. Erről Stephanie Soechtig készített dokumentumfilmet, melynek tartalma több mint elgondolkodtató.

A legtöbb reklám azt szajkózza, mennyire egészséges a palackozott buborékmentes víz – a kutatások alapján viszont ez hazugság, mivel a zömét műanyag palackban árulják, és banális szűrt vízről van szó, nem valós forrásból származó ásványvízről. Laborvizsgálatok is megerősítik, hogy az úgynevezett tiszta víz, melynek ára közel kétezerszer drágább a csapvíznél, olyan mérgezőanyagokat tartalmaz, mint a toluol és sztirol, mindkettő génmódosító és rákkeltő hatású.

Mit mondanak a szakemberek?

A táplálkozási szakértők felhívják a figyelmet, hogy a palackozott ásványvíz sokkal egészségtelenebb lehet a csapvíznél, melyet folyamatosan számos ellenőrzésnek és szűrésnek vetnek alá. Nem beszélve az árkülönbségről és a megspórolt szeméttől, melytől a környezetünket kímélhetjük meg.

A nagyvárosok lakossága dollármilliókat költ évente arra, hogy megszabaduljon a PET-palackoktól, melyeket naponta a kukába dobunk. Amennyiben ezt az összeget arra fordítanák, hogy jobbá tegyék a vízhálózat és -szolgáltatás jelenlegi állapotát, nemcsak romba dönthetnék a palackozott víz iparát, hanem hatalmas tehertől szabadítanák meg a bolygót is.

A valódi, minőségi vízforrásokhoz szervezett kirándulások fellendítenék a turizmust, kimozdítanák az embert a betondzsungelből, és egészségesebbé tennék az életet. Szóval ha megteheted, inkább szánj rá időt, és havonta egyszer-kétszer tankolj fel friss forrásvízből, minthogy komoly összeggel támogasd az úgynevezett palackmaffiát!

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!