KezdőlapÉletmódEgészségAz orvos szerint ezek a legrosszabb ételek, amiket reggelire fogyaszthatunk

Az orvos szerint ezek a legrosszabb ételek, amiket reggelire fogyaszthatunk

-

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon, Whatsappon és a Google Hírek-en!

Gyakran mondják, hogy a reggeli a nap legfontosabb étkezése, és neurológusok szerint az, hogy mit eszünk reggelire, meghatározhatja a közérzetünket, valamint azt, hogy teljesítünk a nap folyamán.

Míg egyes ételek erőteljes lökést adhatnak az agynak, addig más élelmiszerek inkább elszívják az energiánkat, negatív hatással lehetnek a hangulatunkra, sőt, a koncentrációs képességünket is tompíthatják.

Sok olyan étel, amit a legtöbben alapvető reggeli opciónak tartanak, valójában ez utóbbi kategóriába tartozik, mivel tele vannak cukrokkal, egészségtelen zsírokkal és feldolgozott összetevőkkel, amelyek befolyásolják az agy működését.

Daniel G. Amen pszichiáter szerint a magas cukortartalmú vagy gyorsan cukorrá bomló ételek a legrosszabb reggeli opciók.

Az orvos az Instagramon osztott meg egy videót, amiben elmondta, hogy a kerülendő ételek közé tartoznak a fánkok és egyéb péksütemények, cukros gabonapelyhek, sőt, akár a zabkása is, ezek az ételek ugyanis gyorsan megemelik a vércukorszintet, és ez Dr. Amen szerint az agyműködésre is negatív hatással van.

„A magas glikémiás indexű ételekkel, például édesített italokkal, feldolgozott húsokkal és feldolgozott pékáruval teli étrend fogyasztása különböző kutatások alapján összefüggésbe hozható a depresszió nagyobb kockázatával” – fejtette ki az orvos a videó leírásában.



Egy tanulmányra hivatkozott, ami közel 70 ezer olyan nő adatait elemezte, akiknek nem volt a kórtörténetében mentális egészségügyi rendellenesség (beleértve a depressziót is) vagy kábítószerrel való visszaélés, és azt találta, hogy a nagy mennyiségű finomított szénhidrátot fogyasztóknál megnőtt a depresszió kockázata.

A vizsgálat 3 éves időtartama után a kutatók egyre inkább arra a következtetésre jutottak, hogy a hozzáadott cukrok fogyasztása (nem a szénhidrátok összmennyisége), erősen összefüggésbe hozható a depresszió kialakulásával. Dr. Amen szerint mindez a zabkására is vonatkozik, ami szintén tartalmazhat hozzáadott édesítőszereket.

Az orvos reggelire inkább tojás fogyasztását javasolta a videóban.

Más kutatások szintén arra a következtetésre jutottak, hogy a cukros élelmiszereknek nincs pozitív hatásuk a hangulatunkra, mint azt korábban feltételezték, sőt, a hatás valójában ennek az ellentéte lehet.

Egy 2017-ben publikált tanulmány szerint a magas cukortartalmú étrend fogyasztása növelheti a visszatérő hangulatingadozások kockázatát nők és férfiak esetében egyaránt. Egy újabb, 2019-ben készült tanulmány szerint pedig a telített zsírok és a hozzáadott cukrok rendszeres fogyasztása a 60 év feletti felnőttek körében összefüggésbe hozható a szorongás magasabb mértékével.

RSS Feed Beágyazás

Ezeket olvastad már?

    Legfrissebb

    Hirdetés

    Csemegézz

    Ez is érdekelhet