Az étrend döntő szerepet játszik az agy egészségében, befolyásolja a kognitív funkciókat, a hangulatot és az általános mentális jólétet, a reggeli pedig különösen fontos, mivel ez a nap első étkezése, és hozzájárul ahhoz, hogy indul a napunk. Az egészséges reggeli javítja javítva a fókuszt és a kognitív funkciókat. Egy neurológus szerint azonban van egy általánosságban egészségesnek tartott élelmiszer, amit azonban mégsem ajánlatos fogyasztani, mert hosszú távon negatív hatással lehet az általános egészségi állapotunkra.
Dr. Kamal Wagle neurológus szerint a granola fogyasztását érdemes a minimumra korlátozni, mivel sok hasonló termék tartalmaz néhány olyan összetevőt, amelyek folyamatos fogyasztásuk esetén rövid és hosszú távú problémákat okozhatnak az agy és az általános egészség szempontjából.
„Bár a granola egészséges reggeli lehetőségnek tűnhet, magas cukortartalma, kalóriasűrűsége és az egészségtelen zsírok potenciális jelenléte miatt olyan étel, amelyet mértékkel kell fogyasztani, vagy teljesen el kell kerülni” – mondja Dr. Wagle.
Dr. Wagle szerint a granolához gyakran juharszirupot, aszalt gyümölcsöket és mézet adnak édesítőszerként. Egy 2023-as tanulmány megállapította, hogy a hosszú távú túlzott cukorbevitel negatívan befolyásolhatja a kognitív funkciókat. Ugyanakkor bizonyos zsírok, például a telített zsírok csökkentése szintén létfontosságú az agy és a szívműködés szempontjából – írja a Parade.com.
A Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Diseases című szaklapban 2020-ban megjelent tanulmány megállapította, hogy a nagy mennyiségű telített zsírokat fogyasztó embereknél nagyobb a stroke kockázata.
Bár sok granola tartalmaz némi teljes kiőrlésű gabonát, Dr. Wagle szerint valójában gyakran kevés bennük a rost. „A rostokban és fermentált élelmiszerekben gazdag egészséges étrend elősegítheti az egészséges bélmikrobiom kialakulását, ami pozitívan befolyásolhatja a hangulatot és csökkentheti a szorongást” – mondja az orvos. „Az elfogyasztott ételek befolyásolhatják a neurotranszmitterek, például a szerotonin és a dopamin termelését, amelyek szabályozzák a hangulatot és az érzelmeket.”
Egy tanulmány azt is megállapította, hogy azoknál az embereknél, akiknek az étrendje szegény rostokban, nagyobb valószínűséggel fordul elő kognitív károsodás.
Dr. Wagle összességében egy tápanyagokban gazdag étrendet javasol, kiemelve az olyan tápanyagok, mint az omega-3 zsírsavak, B-vitaminok, rostok és antioxidánsok fontosságát, amelyek javíthatják a memóriát, a tanulási képességet és a hangulatot. Emellett csökkentik bizonyos krónikus problémák, például a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek és az emésztési problémák kockázatát, amelyek szintén hatással lehetnek az agy egészségére.
„A feldolgozott élelmiszerekben és hozzáadott cukrokban szegény étrend segíthet megelőzni a vércukorszint kiugrásait és összeomlását, ami ronthatja a kognitív funkciókat” – mondja a szakértő. „A krónikus gyulladás károsíthatja az agysejteket és hozzájárulhat a kognitív hanyatláshoz.”
A neurológus azt javasolja, hogy fogyasszunk sok zöldséget és gyümölcsöt, valamint teljes kiőrlésű gabonaféléket. Ugyanakkor a granola helyett más opciókat is javasolt a reggeli étkezésekhez, amelyek egészségesebbek, energiát, alapvető tápanyagokat és rostokat biztosítanak.
A zabkása például nagyszerű választás lehet a granola helyett, mivel a benne található rostok, fehérjék és összetett szénhidrátok segítenek az energiaszint fenntartásában és a vércukorszint szabályozásában.
A görög joghurt bogyós gyümölcsökkel keverve szintén jó választás, hiszen fehérjét és probiotikumokat tartalmaz, amelyek jót tesznek a beleknek és az izmoknak, a bogyós gyümölcsök pedig gazdagok antioxidánsokban és rostokban.
A tojás szintén kiváló fehérjeforrás, ugyanakkor kolint tartalmaz, ami az agy egészségéhez nélkülözhetetlen tápanyag. Emellett az avokádó fogyasztását is javasolja, ami az egyszeresen telítetlen zsírok és rostok egészséges forrása. A legjobb, ha ezt teljes kiőrlésű lisztből készült kenyérrel fogyasztjuk.
A gyümölcs- illetve zöldségturmixok szintén jó reggeli ételek, de ezek esetében érdemes odafigyelni arra, hogy ne adjunk hozzájuk plusz cukrot.