KezdőlapÉletmódEgészségRendkívüli eset: hátfájásra panaszkodott, ezt fedezték fel nála az orvosok!

Rendkívüli eset: hátfájásra panaszkodott, ezt fedezték fel nála az orvosok!

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

Egy Sao Paolói férfi pokoli hátfájásra panaszkodott, ezért orvoshoz ment. A szakember valóban rendellenességet talált: gerincsérvet diagnosztizált nála, de ez nem minden. Valami egyebet is látott a röntgenképen, ami sokkolta az egész világot.

A 38 éves férfi leletei rendkívül ritkának bizonyultak: a felvételen a sérv és a gerinc enyhe ferdülése mellett egy plusz szerv is megjelent. Gyakorlatilag a páciensnek három veséje volt!

Az orvosok magyarázata szerint, a bal vese teljesen normális, míg a másik kettő összetapadva, a jobb oldalon helyezkedik el. Bár egynek tűnnek, ezek a vesék önálló szervek, hisz mindkettő rendelkezik különálló húgyvezetékekkel, melyek külön-külön csatlakoznak a húgyhólyaghoz. Tehát a férfi három, teljesen működő vesével él.

Tényként állapították meg, hogy bár a harmadik vese méretben kisebb a másik kettőnél, attól még száz százalékban ellátja a feladatát. A férfinak eddig nem voltak egészségügyi problémái, sem vese-gondjai, ezért sem derült ki korábban ez a ritkaságnak számító eset.

A New England Journal of Medicine című lapban közzétett zárójelentés szerint, a világon mindössze 100 olyan ember él, aki a fenti pácienshez hasonlóan, három működő vesével él. Ezek az esetek sokszor észrevétlenek maradnak, és a felfedezésük mindig a véletlen műve, mint ahogyan most is történt.

„Még sosem találkoztam hasonló esettel.” – fogalmazott Renato Foresto, az orvosi csapat egyik tagja, mely megvizsgálta a férfit, aki egyébként nem szorul sebészeti beavatkozásra, hanem továbbra is teljes életet élhet.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Ez is érdekelhet