A reggeli rohanásban sokan ugorjuk át a nap első, de egyben legfontosabb étkezését, a reggelit – vagy ha nem, akkor valami olyasmit kapunk be, ami hamar megy: egy tál müzlit vagy egy péksütit.
Dr. Poonam Desai szerint ennél rosszabbat már nem is tehetnénk a szervezetünkkel. Az orvos, aki az öregedésgátlás kutatója és a hosszú élet szakértője, egy TikTok-videóban számolt be a kijózanító megfigyeléseiről.
Dr. Desai azt állítja, van 5 étel, amit előszeretettel választunk reggelihez, de ha még évtizedekig egészséges szeretnél maradni, akkor jobb, ha most azonnal dobod ki őket.
„Dr. Desai vagyok, és ez az öt egészségtelen étel, amit nem szabad rendszeresen fogyasztanunk reggelente” – indította a videóját a szakember.
„Az elsők a sütemények lesznek – a sütemények közé tartoznak az olyan dolgok, mint a croissant vagy a csokoládés kifli. A második a gabonafélék. Igen, a gabonapelyhek. Ezek általában tele vannak cukorral, ezért próbáljuk meg elkerülni őket. A harmadik a müzli lesz. A müzliben általában olaj és cukor van – megint csak kevés a tápértéke, és nem akarjuk, hogy ilyen magas legyen a cukorszintünk reggelente” – magyarázta dr. Desai.
Bár sokan kedveljük a palacsintát reggelire, lehetőleg jó sok juharsziruppal vagy mézzel, a szakember ezt a fajta ételt is a tiltólistájára helyezi. Ötödikként pedig a fánkot és hasonló, cukorba mártott péksütemény-társait emlegeti, amelyek azon túl, hogy kalóriabombák, a vércukorszintünket is berobbantják, ami nem feltétlenül tesz jót a nap első óráiban, hosszútávon meg pláne.
A néhai dr. Michael Mosley is óva intett a magas cukor- és zsírtartalmú reggeliktől, melyek rendszeressé tétele cukorbetegséghez vezethet. Ráadásul hízlalnak is, így dupla okod lehet rá, hogy azonnal elfelejtsd őket. És gyorsan megéhezel utánuk, tehát gyakorlatilag olyan, mintha nem is ettél volna, de közben máris bevittél 500 kalóriát.
Egészségesebb lehetőségért kutathatunk a világhálón, felkereshetünk egy specialistát is, vagy megfogadhatjuk Tim Spector, táplálkozáskutató tanácsát.
„Ha otthon dolgozom, akkor valószínűleg 11 után reggeliznék. Az én reggelim az, hogy 50/50 arányban a teljes zsírtartalmú joghurtot kefirre váltanám bármilyen bogyós gyümölcsökkel vagy más gyümölcsökkel, amik a hűtőben találhatók” – véleményezett a szakértő.
Ha nincs friss gyümölcs, a fagyasztott bogyósok is megfelelők vagy a csonthéjasok. „Van egy nagyon finom diós müzli a receptkönyvben, amit most használok. Nagy tételeket készítek belőle, és én abszolút szeretem” – adja a tippet Spector, aki szerint a reggeli „egy nagyon jó lehetőség arra, hogy ezeket a jó dolgokat beiktasd az étrendedbe, és tényleg kézben tartsd a dolgokat”.