KezdőlapÉletmódEgészségAz orvos szerint ezért nem szabad dörzsölni a szemünket

Az orvos szerint ezért nem szabad dörzsölni a szemünket

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

Mindenkivel előfordult már, hogy úgy érezte, valami irritálja a szemét, és ellenállhatatlan késztetést érzett rá, hogy megdörzsölje. Az orvosok azonban óva intenek ettől, mivel valójában több kárt okozhatunk, mint hasznot.

A szem viszketésének számos oka lehet – ezek közül az egyik az idegen anyagok bekerülése a szembe (ez lehet akár porszem, egy szempilla, esetleg más szennyeződés), de allergia, fertőzés, vagy valamilyen más egészségügyi állapot is állhat a háttérben.

Az olyan fertőzések, mint a kötőhártya-gyulladás arra késztethetnek minket, hogy megvakarjuk a szemünket, és bár ez a fertőzés elég gyakori és általában nem túl súlyos, a viszketés bosszantó tünet lehet.

A kötőhártya-gyulladás azonban fertőző, ezért fontos, hogy ne dörzsöljük a szemünket, mivel ez a fertőzés továbbterjedésével járhat.

Az allergia és a szénanátha tünete is lehet a szemviszketés, ez általában antihisztaminok szedésével kezelhető.

A szemviszketést eredményezheti még a szem megerőltetése, például ha hosszú ideig ülünk a számítógép vagy a telefon képernyője előtt, valamint a szemszárazság, amikor a szemünk nem termel elég könnyet.Dr. Imane Tarib szemészorvos is figyelmeztetett a szemdörzsölés veszélyeire egy TikTok videóban, hangsúlyozva, hogy az olyan állapotokat okozhat, mint a keratoconus, ami a szem degeneratív rendellenessége, melynél a szaruhártyában bekövetkező strukturális változások miatt annak egy része elvékonyodik és kúpszerűen kiemelkedik a szemfelszín normális görbületéből.

Ugyanakkor a szemünk dörzsölésével a szem alatti sötét karikák és ráncok is hangsúlyosabbá válhatnak, és bevérzett, piros szemeket eredményezhet.

A videóban, amelyet már több mint 19,9 millióan láttak, azt is megmutatta a nézőknek, ha úgy érzik, semmiképpen nem tudnak ellenállni a késztetésnek, hogy megvakarják a szemüket, hogy tehetik meg ezt a legbiztonságosabban.

Dr. Tarib azt tanácsolja, hogy kerüljük a közvetlen érintkezést a szemgolyóval, és ehelyett az ujjhegyünkkel óvatosan dörzsöljük meg a szemeink sarkát. Természetesen az is fontos, hogy mindig tiszta legyen a kezünk, mielőtt a szemünkhöz érnénk vele, hogy megelőzzük a fertőzéseket.

Ha a szemünk megdörzsölése után fájdalom, fényérzékenység, csökkent vagy homályos látás, bőrpír vagy gyulladás jelentkezik, valószínűleg szemkárosodás történt, ezért a legjobb, ha orvoshoz fordulunk.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet