Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Egy tanulmány szerint a kegyes, úgynevezett fehér hazugságok, hozzájárulhatnak a bizalom kiépítéséhez egy kapcsolatban.

A tudósok azt állítják, hogy az emberek gyakran előnyben részesítenek egy jó szándékú hazugságot a pusztán önmagáért kimondott igazsággal szemben. Ez lényegében azt jelenti, hogy ha kímélni akarod a párod érzéseit, vagy valamilyen más módon próbálsz neki kedvezni, akkor nem kell bűntudatot érezned egy-egy kisebb, ártalmatlan hazugság miatt.

Lássuk, milyen helyzetekben elfogadható, sőt, akár egyenesen hasznos a kegyes hazugság.

1. Ha csapdába estél egy bántalmazó kapcsolatban

A bántalmazó kapcsolatnak semmi köze nincs a valódi intimitáshoz vagy megértéshez, és ebben az esetben a saját biztonságodat kell előnyben részesítened. Ha segítséget keresel, vagy megpróbálod elhagyni a bántalmazó felet, nagyon óvatosnak kell lenned, hogy elkerüld a további agressziót. Megtörténhet, hogy hazudnod kell a cselekedeteidről, a telefonhívásaidról és egyéb kapcsolataidról, amiket kiépítesz. A hagyományos etika nem számít, amikor veszélyben vagy.

2. Ha a párod a mások iránti érzéseidről kérdez

Előfordulhat, hogy megpróbálod elkerülni, hogy válaszolnod kelljen a párod nehéz kérdéseire a kapcsolat védelmében. Képzeld el például, hogy a partnered azt kérdezi tőled: „Szerettél valaha valakit jobban, mint engem?”, vagy: „Vonzónak találod őt?”

Ha minden rendben van a kapcsolatotokban, és nem álltok a szakítás szélén, akkor jobb, ha egyszerűen nemmel válaszolsz ezekre a kérdésekre, bármi is legyen az igazság. Lehet, hogy volt valaki a múltadban, akit jobban szerettél, és az is lehet, hogy néha vonzódsz más emberekhez, de a kapcsolatotok és a párod érzései ennél sokkal fontosabbak.

3. Amikor szakítasz valakivel, és nem akarod a szükségesnél jobban megbántani

Nincs könnyű dolga annak, aki a szakítást kezdeményezi, hiszen meg kell találnia a megfelelő módot, hogy közölje a másikkal, mindennek vége van. Nincs rá semmi szükség, hogy a beszélgetés vádaskodásba torkoljon, fölösleges megbántanod azt az embert, akit valaha szerettél. Ilyenkor mondhatod például azt, hogy: „ez nem a te hibád”, vagy hivatkozhatsz a rossz időzítésre. Ez segít megőrizni a tiszteletet és a méltóságot kettőtök között, és békés, drámamentes módon vethettek véget a kapcsolatotoknak.

4. Ha meg akarsz állítani egy folyamatban lévő veszekedést

Ha a pároddal nem értetek egyet valamiben, az sok feszültséget és stresszt okozhat. Nem árt, ha ilyenkor mérlegeled a lehetőségeidet, és elgondolkodsz rajta, mennyire fontos, amin éppen vitatkoztok. Szeretnéd, ha béke és harmónia uralkodna a kapcsolatotokban? Akkor valószínűleg jobb, ha bocsánatot kérsz, és úgy teszel, mintha elfogadnád a partnered véleményét az adott kérdésben, még akkor is, ha mélyen legbelül másként érzel.

5. Amikor a párod rossz ajándékot ad neked, vagy nem sikerül jól az étel, amit főzött

Jobb, ha az udvariasságot választod az őszinteség helyett, hogy ne vedd el a párod kedvét, különösen, ha valamilyen különleges alkalomról van szó. A nagylelkűség és az apró hibák megbocsátása jobbá teszik a kapcsolatokat.

Legközelebb, amikor a feleséged olyan pólót ajándékoz a születésnapodra, ami nem tetszik neked, vagy, ha a férjed főztje, amivel meglepett az évfordulótokon, nem elég ízletes, tegyél úgy, mintha neked mégis tetszene. A párod pénzt, időt és erőfeszítést fektetett be annak érdekében, hogy jól érezzétek magatokat, ne rontsd el a meglepetést.

6. Ha le akarsz mondani egy randit minden különösebb ok nélkül

Még viszonylag új a kapcsolatotok, de most éppen nincs kedved a randihoz, vagy inkább a barátaiddal töltenéd az estét? Nehéz lehet ezt beismerni, mert az igazsággal megbánthatod a másikat. Ebben az esetben jobb, ha találsz valami hihető kifogást, például azt, hogy sokáig kell dolgoznod. Időnként, különösen új kapcsolatokban, szükségünk lehet rá, hogy időt szánjunk a saját problémáink megoldására, vagy egyszerűen csak szeretnénk egy kis időt szánni a pihenésre, és ez teljesen rendben is van.

7. Ha nem tetszik a párod új ruhája vagy frizurája

Általában véve tetszik a párod stílusa és megjelenése, de egy nap valami olyasmivel áll elő, ami nem nyeri el a tetszésedet. Elmondhatod az igazságot, és ezzel megbánthatod és zavarba hozhatod a másik felet, vagy megtarthatod magadnak a véleményedet, és elkönyvelheted az egészet egyszeri melléfogásként. Nem szabhatod meg, mit viseljen a párod, de azt megteheted, hogy bölcsen válogatod meg a szavaidat, és elfogadod a választásait.Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!