KezdőlapÉletmódÉletünk során háromszor leszünk igazán szerelmesek - Te melyik szakaszt élted át...

Életünk során háromszor leszünk igazán szerelmesek – Te melyik szakaszt élted át eddig?

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

Van egy elmélet, amely szerint életünk során csak háromszor leszünk igazán szerelmesek. Ezek azok a szerelmek, amelyek igazán meghatároznak, felemésztenek és megváltoztatnak bennünket. Ezen szerelmek mindenikét más és más okból kell megtapasztalunk, de gyakran előfordul, hogy nem jutunk el a harmadikhoz, pedig éppen ez a legfontosabb mind közül.

Természetesen dönthetünk úgy, hogy kitartunk az első szerelmünk mellett, mert ez kényelmes, és attól tartunk, hogy soha többé nem találunk ehhez hasonlót. De ebben az esetben könnyen előfordulhat, hogy úgy érezzük, hiányzik valami.

Az első, idealista szerelem

Életünk során háromszor leszünk igazán szerelmesek - Te melyik szakaszt élted át eddig?

Az első szerelmet általában nagyon fiatalon tapasztaljuk meg, kamaszkorunkban, vagy a húszas éveink elején. Ilyenkor még mi magunk sem tudjuk pontosan, kik vagyunk, mire vágyunk, csak tanulni próbáljuk, hogy kell szeretni, és szeretve lenni.

Ezért az első szerelemmel egy ideált, egy álomképet kergetünk, és az elvárásaink gyakran filmeken, tündérmeséken alapulnak, mert még nincsenek saját tapasztalataink, amik mérceként szolgálhatnának. Ezt a szerelmet sokszor inkább „kötelességből” éljük meg, mert úgy érezzük, hogy ezt kellene tennünk, és nem annyira őszinte érzésekből.

Ez a szerelem tele van ítéletekkel, bélyegekkel

Az első szerelemmel sokszor az a célunk, hogy megfeleljünk valakinek, vagy valamilyen elvárásnak, a párunknak, a családunknak, a társadalomnak. Figyelmen kívül hagyjuk a jelzéseket, és megpróbálunk működőképessé tenni valamit, ami nem feltétlenül jó nekünk, csak mert nem tudjuk, valójában hogy kellene éreznünk magunkat.

Ezek a kapcsolatok gyakran toxikussá válhatnak, mert olyan magatartást is elfogadunk, amit nem kellene, és nem vagyunk vele tisztában, mekkora károkat okozhatunk ezzel magunknak. Gyakran állnak a háttérben elköteleződési és bizalmi problémák is, amiket csak nehezen engedünk el.

Ebben a szerelemben gyakran fontosabb, hogy látnak minket mások, a partnerünket is beleértve, mint az, ahogy önmagunkat látjuk. Éppen ezért megtörténhet, hogy csak akkor kezdjük el igazán megérteni önmagunkat, amikor eltávolodunk ettől a kapcsolattól.

A második, rendszertelen szerelem

Életünk során háromszor leszünk igazán szerelmesek - Te melyik szakaszt élted át eddig?

Ha az első szerelem célja, hogy közelebb kerüljünk önmagunkhoz, akkor a másodiké, hogy megtanuljuk, mire van szükségünk egy kapcsolatban. Ez általában egy nehéz kapcsolat – a csúcsok valóban magasak, de a mélypontok ugyanilyen erőteljesek. Mindez azt a célt szolgálja, hogy megtanuljuk, nemcsak azt, hogy mire vágyunk, de azt is, hogy kellene szeretnie minket a másiknak.

De sajnos ez sem megy zökkenőmentesen, gyakran előfordul, hogy a legjobb szándék ellenére is, egyik vagy másik, esetleg mindkét fél manipulatívvá válik, és összetörik a szívünk. Lehet, hogy jobb döntéseket hozunk, mint korábban, de fennáll a veszélye, hogy bizonyos kapcsolati minták vonzásába kerülünk.

Kezdjük felfedezni, melyek azok a „triggerek” – ezek sokszor gyerekkorunkig nyúlnak vissza – amelyek miatt ugyanazokat a ciklusokat éljük át újra és újra, amit már az első szerelem esetében is tapasztalhattunk. Meg kell tanulnunk megkülönböztetni az egészséges és toxikus kapcsolatokat, és rá kell jönnünk, hogy a szerelem önmagában nem mindig elég.

Ez a próbálkozások és hibák által fémjelzett szerelem

A második szerelem legnagyobb buktatója, hogy sokan úgy gondolják, ez már elég ahhoz, hogy kitartsanak mellette, és megállapodjanak. Túlságosan ragaszkodnak a szép emlékekhez és a jövő kínálta lehetőségekhez ahhoz, hogy lemondjanak róla, ráadásul a legtöbb ember retteg attól, hogy egyedül marad, és soha többé nem talál rá a szerelemre.

Ez a kapcsolat az érzelmek valóságos hullámvasútja, és amikor mélypontra jutunk, hajlandóak vagyunk szinte bármit megtenni, hogy helyrehozzuk, ami elromlott. Ez könnyen függőséggé válhat.

Ez az a szerelem, amiről azt szeretnénk, ha az igazi lenne, de sokkal több vele a munka, mint kellene, és csak arra szolgál, hogy leszűrjük az újabb tanulságokat. Azonban csak akkor vesszük észre, hogy nem ez volt az igazi, nagy szerelem, amikor megtapasztaljuk a harmadikat, és egyben legfontosabbat.

A nem tervezett harmadik szerelem

Életünk során háromszor leszünk igazán szerelmesek - Te melyik szakaszt élted át eddig?

Ez a szerelem általában akkor talál ránk, amikor a legkevésbé számítunk rá, és nem is gondolunk romantikus kapcsolatra, mert anélkül is boldogok és elégedettek vagyunk. Mégis besétál valaki az életünkbe, aki elsőre talán nem is tűnik annak a típusnak, akibe beleszeretnénk, valamiért mégis vonzódunk hozzá.

Ez a szerelem nem mindig indul heves szenvedéllyel, de lassan kialakul egy olyan ragaszkodás, ami mentes minden korábbi elvárástól, és boldoggá tesz, anélkül, hogy meg kellene járnunk az érzelmek hullámvasútját. Türelmes, következetes és fokozatos, de minél jobban növekszik, annál erőteljesebbé válik. Természetes, és ettől egyszerű és magától értetődő, nem kell terveznünk és játszadoznunk.

Ez egy elvárások nélküli szerelem

Ebben a kapcsolatban a felek a különbségeik révén tökéletesen kiegyensúlyozzák egymást, anélkül, hogy különösebben törekednének erre, megpróbálnának megfelelni egymásnak, vagy megváltoztatni egymást. Nem függenek egymástól, és nem próbálnak meg betölteni semmilyen űrt. Mindketten boldogok a saját életükben, és így képesek egymást is boldogabbá tenni. Amikor végre megtapasztalod ezt a fajta szeretetet, minden értelmet nyer, és olyan érzés lesz, mintha hazatérnél.

Vannak, akik soha nem tapasztalják meg a harmadik szerelmet

Sokan nem találnak rá erre a fajta szerelemre, mert hajlandók elfogadni olyan kapcsolatokat is, amelyek nem megfelelőek a számukra, csak azért mert mindennél jobban vágynak arra, hogy szeressék őket, még ha nem is úgy, ahogy azt elképzelik, vagy, ahogy megérdemelnék. Ebből a szempontból abszolút igaz a mondás, mi szerint csak azt a szeretetet fogadjuk el, amiről úgy gondoljuk, hogy megérdemeljük. Annak is fennáll a veszélye, hogy bekerülünk egy ciklusba, és lényegében ugyanazt a szerelmet éljük meg újra és újra különböző kapcsolatokban.

Természetesen van néhány igazán szerencsés ember, aki azonnal rátalál a megfelelő szerelemre, de ez az út sem könnyebb, hiszen így is meg kell tanulniuk megismerni önmagukat és a vágyaikat, így ebbe a kapcsolatba rengeteg munkát és energiát kell fektetniük.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet