A savanyú káposzta az egyik legkedveltebb téli “szezonzöldség”. Számtalan formában fogyasztjuk, nyersen, savanyúságként, de főzve is. Természetesen, nyersen a legajánlatosabb minél többet enni belőle, hiszen így a legmagasabb a vitamin tartalma.
Az erjedés során számos hasznos baktérium keletkezik a káposztában, melyek szükségesek ahhoz, hogy a benne található nagy mennyiségű, értékes tápanyag könnyebben felszívódjon. Az erjedés során elszaporodnak a jótékony, fertőtlenítő hatású tejsavbaktériumok.
A savanyú káposzta tejsav tartalmának köszönhetően probiotikus hatásáról ismert. Különösen ajánlott emésztési problémák esetén, erősíti az immunrendszert, és segít a különböző gyomorproblémák legyőzésében.
Száz gramm káposzta csupán 0,14 gramm zsírt, 4,3 gramm szénhidrátot, és 23 kalóriát tartalmaz. Gazdag antioxánsokban, A- és C-vitaminban, de sok benne a foszfor, kálium, kalcium és az élelmi rost is. Finn kutatók szerint, akik rendszeresen fogyasztják a keresztes virágúak családjába tartozó, magas C-vitamin tartalmú, immunerősítő káposztát, kevésbé vannak kitéve a rákos megbetegedéseknek.
Mivel erős vízhajtó hatással rendelkezik, külsőleg és belsőleg alkalmazva egyaránt, feszesíti a bőrt. A téli időszakban a piacokon könnyedén beszerezhetjük a savanyított káposztát. Mindenképp az őstermelő portékáját részesítsük előnyben, hiszen ez biztosan nem tartalmaz tarósítószert. Fogyasszunk minél többet ebből a nagyon hasznos téli zöldségből egészségünk megőrzése érdekében.
Ha te is kíváncsi vagy a savanyú káposzta ősrégi receptjére ezen a linken megtalálod!