Amellett, hogy ínycsiklandozó ételeket készíthetünk belőle, nagyon egészséges, hiszen rengeteg C-vitamint tartalmaz. Ne csak a karácsonyi töltött káposztához használjuk, hanem illesszük be napi étrendünkben, sokkal többet ér, mint egy kiló télen vásárolt áruházi paradicsom.
Hozzávalók:
- káposztafejek,
- só,
- kapor,
- torma
Elkészítés: A káposztákat jól mossuk meg, egy éles késsel vágjuk ki a közepüket. Majd kezdhetjük is a rétegezést. Legalul a hordóba tegyünk egy réteg tormát és egy réteg kaprot. Majd jöhetnek a káposzták. Minden adag káposztára tegyünk egy réteg szárított kaprot.
Rakjuk jó szorosan a káposztafejeket, hogy minél több férjen a hordóba. Néha oldalt, vagy a rések közé illesszünk be egy-egy félbe vágott megtisztított tormaszárat. A káposzták tetejét egy kapor réteggel zárjuk. Majd készítsünk ízlés szerint egy sós vizes oldatot, és öntsük bele a hordóba.Egy liter vízhez tegyünk egy kanál tiszta sót.
A káposzták tetejére tegyünk két fa lécet keresztbe, hogy a fejek ne emelkedjenek ki a sós vízből, majd fedjük le a hordót. Ha nagyot csökkenne a lé mennyisége, nyugodtan tölthetünk még közbe is hozzá. Néha engedjünk bele egy gumitömlőt, és fújjunk bele, így hatékonyan meg tudjuk keverni a levet.
Amikor szép sárgás színűek lesznek a fejek, készen vannak.