Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Függetlenül attól, hogy görög vagy sárga, a dinnye a nyári hónapok legkedveltebb gyümölcse. Mindkettő dúskál a vitaminokban, és tökéletes tízórainak vagy uzsonnának – a főétkezések között fogyasztva, tehát semmiképp sem desszertként, a dinnye támogatja az emésztést. A gond a sárgával van: az A-vitaminban gazdag gyümölcs egészségügyi problémákat okozhat, a héján megtapadó baktériumok miatt!

Az orvosok felhívják a szülők figyelmét, hogy alaposan tisztítsák meg a sárgadinnye héját, mielőtt még felszeletelnék a gyümölcsöt, és a gyermekeiknek adnák. A héjon lévő baktérium-populációk ugyanis a kés pengéjével a dinnye húsába jutnak, elfogyasztva pedig emésztési zavarokat, bélgyulladást okozhatnak, főként a gyenge immunrendszerű gyerekeknél.

„A sárgadinnye héja gyakran fertőzött szalmonella baktériummal, tehát nagyon fontos, hogy a fogyasztás előtt bő vízzel alaposan megmossuk. Amennyiben frissen megesszük, a sárgadinnyét sose kínáljuk cukorral vagy más hozzávalókkal, ha tényleg egészséges harapnivalót szeretnénk.” – intenek a szakemberek.

A sárgadinnye tartalmazza a legtöbb A-vitamint

Bár mézédes, és azt hinnénk, igazi kalóriabomba, a sárgadinnye épp hogy kalóriában szegény táplálék, és a lehető legjobb lehetőség a vitaminpótlásra a nyári időszakban! A gyümölcsben rejlik ugyanis a legtöbb A-vitamin, mely a bőr, a haj, a körmök és a szem egészségéért felelős.

A sárgadinnye rendszeres fogyasztásával megelőzhető a vérszegénység, erősíthető az immunrendszer, és feltölthető a vitaminkészlet, melyre a szervezetünknek nap mint nap szüksége van.

„A sárgadinnye olyan kulcsfontosságú tápanyagokat tartalmaz, mint például a folsav, az A-vitamin, a C-vitamin, kálium vagy a karotinoidok, melyek együttvéve mind jótékony hatással bírnak a szervezetre.” – nyilatkozta dr. Carmen Tenescu, táplálkozási szakértő.

Fogyaszd magára vagy gyümölcssalátákhoz adva

A sárgadinnye szeleteket kockázd fel, és add hozzá a kedvenc gyümölcssalátádhoz, készíts belőle smoothie-t, limonádét, vagy lehűtve magára is fogyaszthatod. A legjobb, ha sosem adsz hozzá semmilyen édesítőt, adalékot, egyébként a szervezet már nem tudja teljes mértékben hasznosítani a benne rejlő vitaminokat és ásványi anyagokat.

Indíthatod a napot egy kiadós sárgadinnye-reggelivel, amennyiben szeretsz energiadúsan nekifutni a teendőknek, illetve édesítheted vele természetesen a kedvenc natúr joghurtodat.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!