Az európai homoktövis, tengerparti homoktövis vagy egyszerűen homoktövis (Hippophae rhamnoides) az ezüstfafélék családjába tartozó tüskés lombhullató cserje, amelynek gyümölcseit, leveleit, kérgét vagy rügyeit egyaránt felhasználhatjuk az étrendünkben vagy terápiás készítményekben.
Olajat is nyerhetünk ki belőle, amely nemcsak egészséges, de a szépségápolásban is felhasználhatjuk.
Homoktövis gyümölcs: összetevői, felhasználása és jótékony hatásai
A homoktövis már nyár végén kapható a piacokon. Rendkívül gazdag C-vitaminban (kétszer annyi C-vitamint tartalmaz, mint a csipkebogyó, és tízszer annyit, mint a citrusfélék), de antioxidánsokban is.
Ugyanakkor tartalmaz A-vitamint, béta-karotint, B1-, B2-, B6-, B9-vitaminokat, kolint, inozitot, E-, K-, P- és F-vitamint, cellulózt és rostot, többszörösen telítetlen zsírsavakat, komplex olajokat, amelyekből a homoktövis olaj is előállítható, illékony olajokat, flavonoidokat, pektineket, taninokat. Ásványi anyagok közül pedig kalciumot, foszfort, magnéziumot, káliumot, vasat, nátriumot tartalmaz.
Milyen előnyei vannak a homoktövis fogyasztásának?
• Vitaminizálja a szervezetet: Növeli a vitaminok és ásványi anyagok mennyiségét a szervezetben, és ezzel hozzájárul az immunrendszer optimális működéséhez.
• A szépségiparban: Segíti a bőr feszességének és fiatalosságának megőrzését, akár az étrendünkbe építjük be, akár kozmetikai termékekben használjuk.
• A vashiányos vérszegénység megelőzésében és kezelésében is hasznos: elősegíti a vas felszívódását a szervezetben, különösen a zöldségekben jelen lévő úgynevezett nem-hem vas formájában, a C-vitamin elősegíti a vas átalakulását a gyomorban Fe3 + -ból Fe 2+-be – a sejtek ebben a formában tudják hasznosítani a vasionokat.
• Lelassítja az öregedési folyamatot: a C-vitamin hozzájárul a kollagén képződéséhez a bőrben, az inakban és a csontokban.
• Energizálja a szervezetet, és segít leküzdeni a krónikus fáradtságot.
• Rosttartalmának köszönhetően szabályozza a bélműködést.
Hogy használhatjuk fel a homoktövist?
A homoktövis fagyasztható vagy szárítható, fogyasztható por formájában különböző készítményekben, vagy teákban. A homoktövis sütemények, turmixok vagy saláták, sőt levesek elkészítéséhez is használható, kissé savanykás és kesernyés ízt ad az ételnek.
Ugyanakkor mézzel is keverheted. Ehhez használj 1 rész mézet 3 rész friss homoktövishez. A gyümölcsöt megmossuk, megpucoljuk és összetörjük, amíg élénk színű levet nem kapunk, amelyet aztán elkeverünk a mézzel.
A keveréket körülbelül 10 napig hagyjuk ázni fénytől és hőtől védett helyen. Kellemes édes-savanyú keveréket kapunk, aminek az ízét még a gyerekek is szeretni fogják. Fogyasszunk belőle napi egy teáskanállal étkezések előtt, vagy keverjük hozzá az ételhez, de ne melegítsük a keveréket.
Fontos megjegyezni, hogy mindig érdemes kikérni házi orvosunk véleményét, mielőtt egy új ételt vezetnénk be az étrendünkbe.