Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

A washingtoni Center for Research Performance intézet arra figyelmeztet, hogy az elégtelen pihenés a téli időszakban fokozottan befolyásolhatja munkabíró képességünket és akár egészségünkre is káros hatással lehet.

A pihenés hiánya okozhat: testtömeg-gyarapodást, cukorbetegséget, magas vérnyomást, szív- és érrendszeri zavarokat, depressziót, gyenge immunrendszert és akár a kábítószer használatot is. Az alvás hiánya változást okoz bizonyos hormonokban is, amelyek tartós stresszhez vezethetnek.

Azok, akik eleget pihennek, fokozottan tudnak felülkerekedni a stresszes helyzeteken. A szakértők “O vitaminnak” nevezik, mert összetevői az egész szervezet, organizmus, felépítésére hatással vannak.

A szakértők nem győzik hangoztatni, hogy a kutatások bebizonyították, hogy az ember számára az “akkumulátorok” teljes feltöltődésének 8 óra pihenés, alvás szükségeltetik. Egyesek ugyan úgy érezhetik, hogy 4-5 óra alvás után is tele energiával rendelkeznek, de ezt a tudósok módosult génállománnyal magyarázzák, és egyáltalán nem mérvadó. A felnőttek számára a 6-8 óra pihenés az ajánlott, a gyerekek számára pedig a 8-10.

Javaslatok a kiadós pihenés érdekében:

– Szemet hunyni az aktuális gondok felett. Aki túl sokat rágódik problémáin, az nem képes kiadósan és hatékonyan pihenni, aludni, így szervezete leromlik, és a stresszre is érzékenyebben reagál, ami rontja a problémák megoldásának képességét.

– Kedélyesen álljunk a problémákkal szemben. “A borzalmakat csak kedéllyel lehet elviselni” (Bókay János)

– Ne éljünk nyugtatókkal és altatókkal, mert ezek függőséghez vezetnek.

– Ne éjszakázzunk. Az ideális alvási idő kezdete délután 10 óra, azaz 22.

– Ha lehetséges, minden nap azonos időben hajtsuk fejünket álomra.

– Kerüljük a késő esti nehéz étkezéseket, mert ez túlterheli a gyomrot, és elvonja az energiát, miközben alszunk.

– Lefekvés előtt ne fogyasszunk folyadékot.

– Lefekvés előtt hallgassunk kellemes zenét, dallamokat, amelyek kikapcsolják érzelmeinket, és nyugodt, kellemes hangulatot idéznek elő.

– Az alvást megelőző rövid séta nagyban segít. A lefekvés előtt testedzés ezzel szemben nem.

– Lefekvés előtt vegyünk egy pihentető, relaxáló, aromás fürdőt, amely megnyugtat, és minden érzékszervünket pihenteti.

Bévé

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!