Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Csupán két televízió, a világ öt kontinensének magyarságához eljutó Duna Televízió és az Arte francia-német kulturális csatorna társulhatott az UNESCO ezévi tematikus programjaihoz. A Duna Televízió a Kultúrák Közeledésének Nemzetközi Éve partnereként műsoraiban megjeleníti a nemzetközi év szellemiségét, valamint felhívja a figyelmet a kultúrák között párbeszéd fontosságára. Az Egyesült Nemzetek Közgyűlése 2010-et ugyanis a Kultúrák Közeledésének Nemzetközi Évévé nyilvánította és az UNESCO-t jelölte ki arra, hogy vezető szerepet játsszon az év megünneplésében. A nemzetközi év fő célja, hogy az egyes kultúrák sajátos vonásainak megismertetésén keresztül felhívja a figyelmet a kulturális sokszínűség fontosságára.

A Nemzet Televíziójának összesen kilenc kisebbségi, kulturális, tájékoztató és ismeretterjesztő műsora érdemelte ki, hogy viselje az év logóját, illetve a Duna Televízió vállalta azt, hogy az UNESCO által a világrendezvények sorába emelt négy magyarországi programból háromnak médiatámogatója legyen.

„Ezt a rangot a Duna Televízió azokkal a műsoraival vívta ki, amelyek rendszeresen bemutatják, közel hozzák a világ különböző tájainak kultúráját. Jelentős súllyal estek latba azok a tematikus napjaink, amelyeket egy-egy távoli ország megismertetésének, bemutatásának szenteltünk, illetve a kisebbségekről, különböző etnikumokról szóló sorozataink, mint például a Minoritates Mundi” – fogalmazott a Duna Televízió ügyvezető alelnöke, A. Szabó Magda, majd így folytatta: „Az elismerés természetesen a Duna Televízió filmkínálatának is szól, amely egyedülálló módon ad képet a különböző kultúrájú – pl. iráni, török, türkmén, dél-amerikai – országok filmterméséből.”

A világrendezvények sorába az UNESCO négy magyarországi programot válogatott be. Ezek közül az első, a június 2-8 között már lezajlott budapesti EuroMed Zenei Fesztivál, amelynek a Duna Televízió médiapartnere volt. A szeptember 4-én megrendezésre kerülő balatonfüredi Salvatore Quasimodo Költőversenynek a Duna Televízió mint már több éve, idén is partnere lesz. A győztes vers feldolgozása bekerül a csatorna mindennapi versműsorába, emellett a versenynek a Kikötő című kulturális magazin is figyelmet szentel. A budapesti Kortárs Dráma Fesztiválon (2010. november 26. – december 4.) a Duna Televízió szintén médiapartnerként szerepel, s az eseményről beszámol majd a Kikötő is. A világrendezvények sorát a már szintén lezajlott kőszegi Társadalomtudományok és Európai Tanulmányok Intézetének 15. Nyári Egyetemi kurzusa (2010. június 21. – július 3.) zárja.

A Kultúrák Közeledésének Éve logóját a Duna Televízió Halld Izráel!, Mundi Romani, EtnoKlub, Térkép, Térkép ráadás, Világkikötő, Vannak vidékek, Közelebb Kínához és Mi vagyunk az unió című műsorai érdemelték ki.

A. Szabó Magda szerint az év jelképes mozzanata, hogy a Duna-díjas Sebestyén Márta nyáron a Nemzet Televíziója számára készülő filmben szerepel. Az első, eddigi egyetlen magyar UNESCO Művész a békéért címmel kitüntetett énekesnő ugyanis a Gryllus-testvérekkel bibliai földön, Szíriában forgat, a Cselényi László rendezésében készülő Zsoltárok című karácsonyra készülő műben.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!