KezdőlapHírekA jó alkalmazott holtig tanul

A jó alkalmazott holtig tanul

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

Régen a tudósok mindenhez értettek, mindenről tudtak valamennyit. Manapság a helyzet kissé megváltozott: a mai világ embere egyre kisebb területről tanul meg egyre többet, egyre mélyebben, ezt hívják specializáltságnak. Mi a közös mégis a két kor emberében? A Tudástőke konferenciasorozat ez évi fókusza a lifelong learning, vagyis az egész életen át tartó tanulás hangsúlyozása.

A 2010 tavaszán megrendezett Tudástőke konferenciasorozatnak Budapesten kívül két vidéki helyszín, Miskolc és Győr adott otthont. A vidéki helyszínek jelentősége, hogy a fővároson kívüli munkaadók is megismerjék a különböző pályázati tapasztalatokat, melyek az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány és az Állami Foglalkoztatási Hivatalnál gyűltek össze. A cél, hogy az elmaradottabb, alacsonyabb foglalkoztatási rátával jellemezhető regionális területek munkaadói, vállalatvezetői is tisztában legyenek a támogatásokkal, pályázatokkal.

A munkahelyteremtő és munkahelymegtartó támogatások ismertségére irányuló kutatásból kiderül, hogy a képzéseket alig-alig építették be a pályázatokba, csupán a bérköltségekre pályáztak, holott szinte bármilyen képzésre lehetőséget adtak az előbb említett két intézmény kiírásai.

A világ gyorsan változik, folyamatos ön- és továbbképzés, tréningek nélkül könnyen ki lehet szorulni a munkaerőpiacról. A Győrben rendezett konferencia egyik előadója az R-Tools Szerszámgyártó Kft.-től saját tapasztalatait is megosztotta: szülés után akart visszatérni a munkába és rájött, hogy kompetenciái kissé elavultak, a hagyományos, kézi tervezés helyett jelenlegi szakmatársai már rég számítógéppel támogatott programokat használnak. Nem volt más lehetősége, „önszorgalomból” kellett felzárkóznia.

Sajnos ezen öntanulási példák nem általánosak, nem is jelennek meg a statisztikákban és gyakran nem áll mögöttük elegendő motiváció.
Másik jellegű, lifelong learning aktivitást növelő kezdeményezés a vállalatok által indított szakmai képzések, tréningek, készségfejlesztő tanfolyamok a dolgozóik számára, melyeket az állam is egyre inkább támogat – derült ki Lőrinc Leó, a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal főosztályvezetőjének előadásából.

Az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány és Állami Foglalkoztatási Szolgálat, valamint a Lifelong Learning Magyarország Alapítvány célja a tudás, mint tőke védelme, fejlesztése, és ennek fontosságának tudatosítása a munkaadók, vállalatvezetők és HR döntéshozók szemében és gondolkodásában.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Ez is érdekelhet