KezdőlapHírekA robot vakvezető kutya hamarosan valóság lesz: 6 lába van és emberek...

A robot vakvezető kutya hamarosan valóság lesz: 6 lába van és emberek millióinak könnyíti majd meg az életét

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

A kínai kutatók egy hatlábú robot vakvezető kutya fejlesztésén dolgoznak, ami egy nap segíthet a látássérült embereknek önállóbb életet élni, a sanghaji kutatócsapat reményei szerint.

A robot kutya, amelyet jelenleg terepen tesztelnek, kamerák és érzékelők segítségével képes tájékozódni a környezetében, és felismeri a közlekedési lámpák jelzéseit is, amire a hagyományos vakvezető kutyák nem képesek.

Méretre nagyjából egy angol bulldoghoz hasonlít, és a maximális stabilitás érdekében hat lába van: „Ha három lábat felemel, akkor is marad három láb … mint egy kamera állványa. Ez a legstabilabb forma” – mondta Gao Feng professzor, a sanghaji Jiao Tong Egyetem gépészmérnöki karának kutatója.

A robot kutya egy beépített mesterséges intelligencia rendszer segítségével képes kommunikálni, és hangfelismerésre, valamint útvonaltervezésre is képes.

Egy látássérült házaspár, a 41 éves Li Fei és a 42 éves Zhu Sibin azok közé az önkéntesek közé tartoznak, aki segítenek a Jiao Tong Egyetem csapatának a robot tesztelésében. Li teljesen vak, Zhu pedig csak nagyon gyengén lát, ezért a robot vakvezető kutya mindkettőjüknek nagy hasznára válhat.

„Ha ez a robot vakvezető kutya piacra kerül, és én is használhatnám, akkor megoldódna az egyedül utazás problémáját. Ha például munkába, kórházba vagy szupermarketbe akarok menni, most nem tudom ezt egyedül megtenni, és a családomnak vagy önkénteseknek kell elkísérniük” – mondta Li.A robot vakvezető kutyákat más országokban, többek között Ausztráliában és Nagy-Britanniában is fejlesztik, de Kínában drasztikus hiány van hagyományos vakvezető kutyákból. Az országban alig több mint 400 vakvezető kutya jut közel 20 millió vak emberre, mondta Gao.

A háziállat-tartás és a szolgálati állatok is viszonylag új dolognak számítanak Kínában, ami azt jelenti, hogy sok munkahely, étterem és más nyilvános hely nem fogadna szívesen egy igazi hús-vér vakvezető kutyát.

Gao szerint ugyanakkor a robot vakvezető kutyák gyártása egyszerűbb folyamat lehet, mint az állatok tenyésztése és kiképzése.

„Ugyanúgy tömegesen gyárthatóak lesznek, mint az autókat, így megfizethetőbbé válnak. Szerintem ez egy nagyon nagy piac lehet, mert több tízmillió ember lehet a világon, akinek szüksége van vakvezető kutyákra” – mondta a kutató.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet