Nagyjából minden, ami a konyhánkból kikerül, újrahasznosítható a kertben. Ezért ne dobd ki a használt kávézaccot sem, miután lefőzted a reggeli kávét. A kávézacc ugyanis nitrogénben gazdag, amely a fű és a növények növekedéséhez elengedhetetlen tápanyag. Ahelyett, hogy kereskedelemben kapható műtrágyákra költenél, használd az ingyenes kávézaccot trágyaként, hogy a kerti növényeid egészségesek legyenek!
Rob Palmer, gyepszakértő és tájépítész megerősíti: a kávézacc gazdag nitrogénben, amely egy kulcsfontosságú tápanyag, amelyre a fűnek és más növényeknek szükségük van a növekedéshez. Ez a tápanyag komposztálás vagy a talajba keverés után javíthatja a talaj szerkezetét. A nitrogén emellett segíti a növények fotoszintézisét, vagyis azt a folyamatot, amelynek során a növények a napfény, a víz és a szén-dioxid segítségével energiát termelnek.
Hogyan használjuk a kávézaccot trágyaként?
A kávézaccot már a kávéfőzés után is felhasználhatjuk, egyenesen a kertünkbe szórva. „Miután kihűlt és megszáradt, szórj egy vékony, egyenletes réteg kávézaccot (körülbelül 1/2 csésze négyzetméterenként) a fűre” – javasolja Tammy Sons, kertészmester. Ezután enyhén locsold meg a talajt, hogy a kávézacc beivódjon a fűbe. Ugyanezeket a lépéseket kövesd a kertedben lévő ágyásokban is.
„Ahogy a kávézacc lebomlik, nitrogént juttat a talajba, javítva annak textúráját és ösztönözve a földigilisztákat, hogy ingyenesen szellőztessék a gyepet” – állítja Sons hozzátéve: „a növekedési időszakban minden hónapban szórjunk a kertünkbe kávézaccot”.
Másik megoldásként, a kávézaccot a komposztba is keverhetjük. Amikor a komposzt elkészült, keverjük a talajba, természetes trágyaként. Palmer ezt a módszert részesíti előnyben a kávézacc közvetlen szórásával szemben, mert szerinte ez segít egyensúlyba hozni a talaj savasságát és megakadályozza a tömörödést, ami gátolja a víz és a levegő eljutását a gyökerekhez.
Növények, amelyek imádják a kávézaccot
A gyep mellett több növény is kedveli a kávézaccot. „Az olyan dísznövények, mint az azálea, a kamélia, a magyal, a hortenzia, a liliom, a csillagfürt, a magnólia és a rododendron szeretik a kávézaccot enyhe savassága miatt” – magyarázza Lucie Bradley, kertészeti és üvegházi szakértő.
A savasság segít fenntartani a talaj pH-értékét, amelyben ezek a savkedvelő növények fejlődnek. Csak annyi a teendőnk, hogy „a száraz kávézaccot egyszerűen beledolgozzuk a talaj felső néhány centiméterébe” – teszi hozzá a szakértő.
Számos ehető növény is élvezi a kávézaccban található nitrogént, többek között a szeder, az áfonya, a sárgarépa, az uborka, a leveles zöldségek (például káposzta, saláta, spenót, cékla), a paprika, a burgonya, a rózsa, a zöldborsó és a paradicsom is.
„A kávézaccot azonban csak más műtrágyák kiegészítéseként javasolt használni, mert önmagában nem tartalmaz elegendő tápanyagot a termesztett növények táplálásához” – hangsúlyozza Bradley.
Növények, amelyeknek nem jó a kávézacc
Míg egyes növények savas talajt kedvelnek, mások lúgos körülményekben érzik jól magukat, és nem szeretik a kávézaccot a talajban.
„Az ebbe a kategóriába tartozó növény például az cickafark, a levendula, a póréhagyma, az orgona, a rozmaring, a napraforgó és a kakukkfű” – állítja Bradley.
És bár a kávézacc nagyon kevés koffeint tartalmaz, a koffeinre érzékeny növényekre negatív hatással lehet a talajban található kávézacc túlzott mennyisége – figyelmeztet továbbá a szakértő.
„Az olyan növények, mint a spárga, a muskátli, a orosz zsálya és a jukka, ismételt kávézacc-használat után növekedési késleltetést mutathat” – világosít fel Bradley.