Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) döntése alapján a közeljövőben a sáskák, tücskök és férgek is bekerülhetnek az európaiak étrendjébe, írja a The Gurdian.
Az EFSA, az EU egyik szerve, amely független tudományos szakvéleményt ad a különböző élelmiszerek kockázatáról, az elkövetkező hetekben hozhat döntést bizonyos fajta rovarok emberi fogyasztásával kapcsolatban.
Az iparág cégei nagy várakozással tekintenek a jövőbe, mivel a döntés valószínűleg már az ősz folyamán engedélyezné a rovarok „új élelmiszerként” történő forgalmazását, így most először nyílna lehetőség a rovar alapú élelmiszerek előállítására és eladására Európában.
„Nagy esélyük van arra, hogy zöld utat kapjanak a következő hetekben” – mondta Christophe Derrien, az International Platform of Insects for Food and Feed szervezetének főtitkára.
„Úgy gondoljuk, hogy ezek az engedélyek áttörést jelentenének ebben az ágazatban, ezért meglehetősen türelmetlenül várjuk a döntést. Nem sietnek el semmit, sok információt kérnek, és ez jó dolog. Úgy gondoljuk, hogy amint az első „új típusú étel” zöld utat kap az EFSA-tól, beindul a hógolyó hatás.” – tette hozzá.
Az iparág főbb vállalkozói úgy ítélik meg, hogy a rovarokon alapuló élelmiszerek lehetőségeit mostanáig nem használták ki, az egész Európai Unió szintjén történő jóváhagyás hiánya miatt.
Az Egyesült Királyság, Hollandia, Belgium, Dánia és Finnország lazább megközelítést tett lehetővé az 1997. évi európai törvény alkalmazásában, amely az addig fel nem használt élelmiszerek új élelmiszerként való engedélyezését illeti. Ezen országok hatóságai úgy döntöttek, hogy ez az uniós törvény nem vonatkozik az élelmiszerként használt állatokra. Ennek következtében a brit, holland, belga és finn szupermarketek polcain számos rovar alapú termék megtalálható. Évente körülbelül 500 tonna rovar alapú élelmiszert állítanak elő. Azonban vannak olyan országok, például Franciaország, Olaszország és Spanyolország, ahol tilos a hasonló termékek forgalmazása.
2018-ban egy új uniós törvény egyértelműen kimondta, hogy a rovarokon alapuló élelmiszereket is engedélyezni kell új élelmiszerként, és meghatároztak egy átmeneti időszakot, amely lehetővé tette, hogy azok a cégek, amelyek már gyártanak hasonló termékeket, továbbra is működhessenek, amíg döntés születik arról, hogy ezek a termékek biztonságosak, és megkapják a szükséges jóváhagyást.
Cristophe Derrien szerint az olyan vállalatok, mint például a Protifarm (Hollandia), a Micronutris (Franciaország), az Essento (Svájc) és az Entogourmet (Spanyolország), gyártási kapacitásuk bővítésére készülnek.
„Sok tagunk nagyobb gyárakat épít, mert magasabb szintű termelést akarnak elérni. Arra számítunk, hogy a következő évek nagyon érdekesek lesznek, és az új élelmiszerek engedélyezése nyilvánvalóan nagy segítség lesz.” – mondta Derrien.
„Ezek az ételek nagyon eltérőek lehetnek: az előételként kínált egész rovaroktól kezdve, a kenhető masszaként vagy rudacskaként feldolgozott változatokon át, egészen a rovarokból készült hamburgerekig terjedhet a kínálat. Úgy gondoljuk, hogy a rovarok élelmezésben való felhasználása megoldást jelent az egyik legnagyobb kihívásra, amellyel szembesülnünk kell a Földön. Korlátozott erőforrások állnak a rendelkezésünkre, de a rovarok tenyésztése nem lenne túlságosan drága, és lehetőségünk nyílna a kiváló minőségű fehérjék előállítására. Ez nagyon ígéretes megoldás.” – mondja Derrien.