Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Mindenki, aki IKEA közelében lakik, valószínűleg kóstolta már a legendás húsgombócukat. Kifejezetten ízletesek, és tökéletes kifogást jelenthetnek, hogy időről időre ellátogassunk az üzletbe.

Csak Kanadában több mint 11,3 millió ügyfél látogatott el az IKEA éttermeibe az elmúlt évben, és csaknem 1,7 millió adag húsgombócot adtak el a vásárlóknak.

Kétségtelen hogy a húsgombóc a legismertebb svéd étel, hagyományosan burgonyával, vörös áfonya lekvárral és tejszínes mártással kínálják. Az étel „az ízek varázslatos találkozása, mivel a vörös áfonya édessége kontrasztban áll, de ugyanakkor harmonizál is a húsgombócokkal, a tejszínes szósz pedig egyfajta semleges közvetítőként szolgál a kettő között”.

Az Ikea alapítója, Ingvar Kamprad attól tartott, hogy az ügyfelek megéheznek majd a hatalmas raktár bejárása közben, ezért megbízta Sören Hullberg üzletvezetőt, hogy állítson össze egy rövid menüt, ami megfelel az IKEA költségkímélő politikájának.

Az ételeknek olcsóknak és természetesen jellegzetesen svédnek kellett lenniük. Így került fel az étlapra a húsgombóc, a lazac, a sült marhahús és a füstölt rénszarvas steak társaságában (ez utóbbi azonban végül nem került be a végleges kínálatba).

A világjárvány alatt úgy tűnik, az embereknek hiányoznak az IKEA olcsó, mégis kiadós ételei. Az üzletlánc pedig úgy döntött, megosztja híres húsgombócainak receptjét, így azokat most már otthon is elkészítheted.

A húsgombócok elkészítéséhez a következőkre lesz szükséged:

  • 500 g darált marhahús;
  • 250 g darált disznóhús;
  • 1 fej apróra vágott hagyma;
  • 1 gerezd zúzott fokhagyma;
  • 1 tojás;
  • 100 g zsemlemorzsa;
  • 5 evőkanál teljes tej, vagy tejszín;
  • só és bors;

A tejszínes szósz hozzávalói:

  • egy kevés olaj;
  • 40 g vaj;
  • 40 g liszt;
  • 150 ml zöldség alaplé;
  • 150 ml marhahúsleves alaplé;
  • 150 ml tejszín;
  • 2 teáskanál szójaszósz;
  • 1 teáskanál dijoni mustár;

Elkészítés: a húsgombóc hozzávalóit dolgozd össze egy tálban, sózd, borsozd, illetve fűszerezd ízlés szerint. A masszából gyúrj kisebb golyókat, majd tedd ezeket 2 órára a hűtőszekrénybe (ez segít, hogy megőrizzék az alakjukat sütés közben). Egy serpenyőben melegíts olajat, és közepes lángon pirítsd meg a húsgolyók minden oldalát. Amikor már szép aranybarnák, tedd át a golyókat egy hőálló tálba, majd a tálat lefedve tedd 30 percre 180 fokos sütőbe.

A szósz elkészítéséhez olvaszd fel a vajat egy serpenyőben. Add hozzá a lisztet, és főzd tovább 2 percig, folyamatosan kevergetve. Ezután add hozzá a zöldség alaplevet és a marhahúslevest, közben továbbra is kevergesd. Végül add hozzá a tejszínt, a szójaszószt és a dijoni mustárt is. Főzd tovább lassú tűzön, folyamatosan kevergetve, amíg besűrűsödik.

Az egészet tálald krémes krumplipürével, vagy főtt újburgonyával.


Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!