KezdőlapHírekCsíkország festője a Békés Megyei Munkácsy Mihály Múzeumban

Csíkország festője a Békés Megyei Munkácsy Mihály Múzeumban

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

A Csíkszeredához tartozó Csíkzsögöd művésze, a 2005-ben posztumusz Magyar Örökség-díjjal kitüntetett Zsögödi Nagy Imre emlékkiállítását hozta el a Békés Megyei Munkácsy Mihály Múzeumba  a Csíki Székely Múzeum, a magyarországi vándorkiállítás újabb állomásaként.

A tárlaton  közel hatvan alkotás mutatja be az erdélyi szellemiség következetes őrzőjének művészetét és vele a ragaszkodást a szülőföldhöz. A hagyaték  kurátora, Szabó András főmuzeológus elsősorban arra törekedett, hogy a képzőművész által használt mindenféle technikából ízelítőt adjon. A látogatókat ceruza- és tusrajzok, fametszetek, akvarellek, olajfestmények fogadják a kiállításon, melyet kísérőprogramok tesznek élményszerűbbé. A szakember a húszas évektől kezdődően a hetvenes évekig, Nagy Imre jóformán minden alkotói periódusából választott munkákat.

„Kompozíciói általában nagyterű, majd mindig felülnézetű keret-tájba helye­zett alakokkal telített, mozgalmas alkotások. Motívumai majdnem kizárólag a csíki tájban jelennek meg. Színeit a na­ponta többször változó csíki fényhatás­okra figyelve és alapozva választotta meg, festészete csak a Csíki fényviszonyok ismeretében érthető meg igazán. Koloritja ennek a természeti hatásnak a következ­tében alakult ki, és vált egyedien har­sánnyá. Képein a fényversengés következtében jött létre a szín színteremtése. Szándékosan kerülte a silány színviszonyt: csak négy téli képet festett.” – írja róla a kurátor.

A Csíki-medence fényviszonyai speciálisak. Mivel gyakorlatilag egy észak-déli fekvésű völgyről van szó, a nap a hegyek mögül csak későn bukkan elő, és ha kissé párás az idő, akkor a napsugarak egyszerre öntik el a medencét. Ennek a különleges fényhatásnak – melyből képeinek egyedi színvilágát megalkotta – köszönhetően kapta Zsögödi Nagy Imre a “fénnyel festő” jelzőt. Életképei nem zsánerek, inkább expresszív vallomások. „Hagyatékának néhány darabja arra is enged következtetni, hogy volt olyan alkalom, amikor önmagát próbára téve, valamelyik irányzat stílus­jegyeit szándékosan alkalmazva készített egy-egy alkotást.” – világít rá művészetére Szabó András.

A kiállításhoz kapcsolódóan a Békés Megyei Munkácsy Mihály Múzeum számos kísérőprogrammal, múzeumpedagógiai foglalkozással igyekszik közelebb hozni a látogatókat Zsögödi Nagy Imre szülőföldjéhez és művészetéhez. A jeles erdélyi alkotó tárlata – felölelve a Csíki Székely Múzeum Nagy Imre hagyatékának legértékesebb darabjait  – két hónapon át látogatható a Munkácsy Mihály Múzeumban, július 14-től szeptember 12-ig.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Ez is érdekelhet