Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

A Boston Dynamics már közismertté vált az akcióra kész robotok gyártásában. Arra azonban nem számítottál, hogy a rendőrség is használja majd ezeket. Pedig pontosan ez történt.

Az évek során sok látványos demonstrációt láthatunk a Boston Dynamics részéről. Az amerikai vállalat mindig azon dolgozott, hogy a lehető legjobban kiaknázza az általa gyártott robotok képességeit valós körülmények között. Úgy tűnik, ez sikerült is.

Az amerikai WBUR rádióállomás és az ACLU nemrégiben megtudta, hogy a massachusettsi rendőrség bombaszakértő osztálya augusztus és november között bérelt néhányat a cég Spot néven ismert robotkutyáiból.

A nyilvánosságra hozott adatokból nem derül ki egyértelműen, milyen szerepeket töltenek majd be ezek a robotok, de a feltevés elég egyértelmű. Alapvetően azt a célt szolgálják, hogy megvédjék a valódi rendőröket a veszélyes helyzetekben. Ha ez egyben azt jelenti, hogy egy adott ponton majd helyettesíteni fogják az igazi rendőröket a legtöbb helyzetben, nincs mit tenni.

A massachusettsi rendőrség szóvivője elmondta, hogy a kutyarobotokat “mobil távirányítású felderítőeszközként” alkalmazzák, amelyekkel olyan gyanús tárgyakat vagy helyszíneket figyelnek meg, amelyek veszélyesek lehetnének. A rendőrség elmondása szerint a robotokat nemcsak gyakorlatokon, hanem két alkalommal élesben is bevetették.

A közleményből nem teljesen világos, hogy pontosan mennyire volt önálló Spot, de a rendőrség tisztviselői mindenekelőtt kihangsúlyozták, hogy semmilyen mértékben nem szabták személyre a robotokat, és fegyvert sem csatoltak hozzájuk. A szerződés értelmében a gyártó nem is engedélyezett semmilyen változtatást a kölcsönbe adott szerkezeteken. Emellett tilos volt a robotokat olyan helyzetekben használni, amelyekben fizikailag vagy más módon bántalmazhatnának embereket.

Nemrég a TechCrunch Sessions keretén belül mutatták be a Boston Dynamics robotkutyáit.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!