Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Repülőjáratokat indít Debrecen és London között június 18-tól a Wizz Air diszkont légitársaság – jelentette be Kósa Lajos (Fidesz), Debrecen polgármestere és Váradi József, a Wizz Air vezérigazgatója hétfőn sajtótájékoztatón, a cívis városban.

Közlésük szerint kezdetben heti három járat közlekedik majd hétfőn, szerdán és pénteken; a járatok a londoni Luton és Debrecen között oda-vissza közlekednek, az említett napokon vissza is térnek Debrecenbe.

Herdon István, a debreceni repülőteret is üzemeltető Xanga cégcsoport tulajdonos-igazgatója bejelentette: az év közepéig félmilliárd forintos fejlesztést hajtanak végre a debreceni légikikötőben. A Wizz Air londoni járatának beindítása közvetlenül 15-20 új munkahelyet jelent a repülőtéren – tette hozzá.

A járatindításról hosszú tárgyalásokat folytattak, a mostani bejelentés nincs összefüggésben a Malév megszűnésével – mondta kérdésre válaszolva Herdon István.

Kósa Lajos kifejtette: Debrecen idegenforgalmi és gazdaságfejlesztési stratégiájában központi szerepe van a repülőtérnek.

Jelentős a helyi technológiai ipar, de – mint azt a Debreceni Egyetem is jelezte a városnak -, le fognak maradni a nemzetközi versenyben, ha nincs légi összeköttetés – jegyezte meg a polgármester.

Kósa Lajos szerint a menetrendszerű légi járat megteremti az egészségturizmus fejlesztésének lehetőségét is. Tárgyalnak arról, hogy angol biztosítók Debrecenbe küldik majd ellátásra betegeiket, amelyre a magas színvonalú és technikai felszereltségű helyi ellátórendszer fel van készülve.

A Debrecenben egyre nagyobb számban tanuló külföldi diákok is potenciális utasai lesznek a helyi légi járatnak, amely új desztinációk indítását is eredményezheti – fűzte hozzá Kósa Lajos.

Utóbbi kapcsán Váradi József, aki “ígéretes piacnak” nevezte a debrecenit, az MTI érdeklődésére elmondta: egy új járat másfél év alatt lesz nullszaldós, a harmadik évtől már eredményt termel. Az év végére fogják látni a debreceni repülőjárat piaci fogadtatását. Hosszú távra terveznek, s várhatóan ez a járat szállítja majd nemcsak Debrecen és a keleti országrész, hanem Nagyvárad, Kassa, illetve Kárpátalja térségéből is az utasokat Londonba – tette hozzá a vezérigazgató.

Az MTI érdeklődésére hozzátette: semmilyen kizárólagosságot, kedvezményt nem kértek és nem kaptak a várostól. A járatindítás mellett gazdasági szempontok szólnak.

Kósa Lajos és Váradi József egyaránt megerősítette: együttműködésük – kiterjesztve a régió turisztikai, gazdasági szereplőivel – hosszú távra szól, s hosszabb távon újabb járatok indítását eredményezheti, például Németországba.

Kósa Lajos hozzátette: a debreceni önkormányzat is részt vesz a régió turisztikai értékeit népszerűsítő marketingkampányban, egy korábbi testületi döntés értelmében pedig három éven keresztül évente 100 ezer euróval támogatják a helyi egészségügyi szolgáltatások külföldi megismertetését.

Forrás: MTI

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!