Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

A banán már-már kezd olyan lenni, mint az alma: bármelyik sarki zöldségesnél megtalálható, és lassan mondhatjuk, hogy áron alul megvásárolhatjuk. Azt, hogy a távoli ültetvényeken dolgozó munkások mennyit szenvednek, míg eljut hozzánk az egész évben kapható gyümölcs, nem tudjuk. Sokan akár meg is vakulhatnak vagy betegen született csecsemőknek adnak életet.

banan

A világ vásárlói megközelítőleg több mint 3600 milliárd forintot költenek banánra. A rizs, búza és kukorica után a banán a legtöbbet fogyasztott élelmiszer világszinten. A banántermelő országokba a gyümölcs több mint 400 millió embernek jelent bevételi és élelemforrást.

Az 1970-80-as években a banánbizniszben dolgozni komoly és biztos megélhetést jelentett, mára ez azonban már jelentősen csökkent. Egy banánszedő munkás nem keres manapság sajnos napi 400 forintnál többet. Ahhoz, hogy hozzánk ilyen elérhető árban és épségben érkezzenek a banánok egy munkás igencsak sokat szenved.

A monokultúrás termesztés következtében a banánok is egyre érzékenyebbek a betegségekre. Ezért egyre több rovarirtó és gombaölő szert használnak annak érdekében, hogy az elvárásoknak megfelelő gyümölcsökhöz jussunk nap mint nap.

A kétkezi munka elengedhetetlen a banántermesztésben és szedésben is. Mondhatni, a banánokkal együtt a munkások is jócskán kapnak a permetező és gombaölő szerekből – olvasható a makefruitfair.org jelentésében. Néhány országban törvény van arra, hogy a munkások permetezéskor nem tartózkodhatnak a gépek közelében, csak ezt nem minden munkáltató tartja be. A munkások barakkjai is az ültetvényeken vannak, így családjuk, ivóvizük és élelmiszerük is veszélyeztetve van a permetezés által.

A vegyszer bekerül a talajba, így egyenesen az ivóvizükbe is kapják a káros szereket, melyek depressziót, rákot, légzőszervi betegségeket,meddőséget, vetélést okozhatnak. Bizonyos kutatások szerint a banáncsomagoló asszonyok között nagyon sok leukémiás betegségben szenvedőt találtak.

Forrás: tudatosvasarlo.hu

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!