Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Úgy tűnik napról-napra egyre csak nő a koronavírus által érintett területek száma a világban, Kína után pedig Olaszországban van a legtöbb fertőzött. Az Association Press hírügynökség kedden részletes elemzést adott ki azzal kapcsolatban, hogy mi lehet az oka a fertőzés terjedésének.

Mennyire súlyos az olaszországi helyzet?

Az olaszországi megerősített koronavírus-esetek száma megközelíti a 10 000-et. Hétfőn további 1 807 esetet regisztráltak, összesen 9 172 ügyet hoztak nyilvánosságra. A halálesetek száma 463-ra nőtt, a halálozási arány ebben az országban 5%-os, szemben a más területeken bekövetkezett 3-4%-kal.

Január végén szinte észrevétlenül került a koronavírus az országba

Az első pozitív koronavírusos egy 38 éves férfi volt, aki egyáltalán nem járt Kínában, sőt, a kórházban, ahol tíz napig kezelték influenzaszerű tünetek miatt még számos más embert – orvost, beteget, ápolót – is megfertőzött. A szakértők szerint a vírus január második felétől terjedt el Olaszországban.

Olaszországban sok az idős ember

Giovanni Rezza orvos, a Nemzeti Egészségügyi Intézet fertőző betegségek osztályának igazgatója úgy véli, hogy Olaszországban a magas halálozási arányt az okozza, hogy Japán után Olaszországban él a legtöbb idős ember. A megbetegedés következtében történő elhalálozást az idősek körében regisztrálták.

Társasági élet

Az olasz emberek nyitottak, imádnak társaságba járni, és ez is lehet az oka, hogy Olaszországban így elterjedt a koronavírus.

“Az interperszonális fizikai tér Olaszországban sokkal kisebb, mint például az Egyesült Királyságban. Szokásuk az, hogy találkozáskor üdvözlésképpen megpuszilják egymást. A mediterrán térségben a fizikai kontaktusnak fontos szerepe van, a meleg idő beköszöntével az emberek több időt töltenek szabadban, szemben Európa más térségeivel, ahol még mindig kissé hidegebb van” – mondta a szakember.

Az iskolák bezárásával sem javult a helyzet

Az emberek nem vették komolyan az intézkedéseket, és hiába zárták be az iskolákat, nem maradtak otthonaikban, hanem előszeretettel utaztak, látogatták ismerőseiket. Amikor Lombardiában bezárták az iskolákat, sokan elvitték a gyerekeket vakációzni a hegyekbe, a tengerpartra, és a többi régióba. Azt hitték, hogy így védelmet biztosítanak a gyermekeiknek.


Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!