KezdőlapHírekKiosztották a 2008-as Henkel nemzetközi művészeti díjat

Kiosztották a 2008-as Henkel nemzetközi művészeti díjat

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

Hetedik alkalommal osztották ki a Henkel Central Eastern Europe (HCEE), a Henkel közép-kelet-európai regionális vállalata által alapított Art.Award művészeti díjat. Bár idén is volt magyar jelölt a nemzetközi döntőben Gellérfi Pál személyében, végül a szlovén Miha Štrukelj vehette át a kortárs grafika kategóriában meghirdetett díjat. Az osztrák művészek számára kiírt támogatási díjat Andreas Hellernek, és az ifjú művész díjat az ukrán Ivan Bazaknak ítélték oda.

Közel ötszáz benyújtott mű közül választotta ki a nemzetközi zsűri a 7000 euróval járó Henkel Art.Award 2008 nyertesét, a szlovén Miha Štrukel-t. A zsűri tagjai voltak: Gregor Podnar – berlini és ljubljanai galériák tulajdonosa (elnök), Jutta M. Pichler, a Kremsi Karikatúra Múzeum igazgatója, Monika Knofler, a Bécsi Szépművészeti Akadémia rézmetszet gyűjteményének igazgatója és Zoran Petrovski, a Szkopjei Nemzeti Múzeum kurátora. A fináléba jutott hat művész között ott volt a magyar Gellérfi Pál is. Bár a díj az idén nem magyar művészhez került – tavaly Domán Rajmund formatervező hallgató nyerte el -, de képei láthatóak lesznek a többi helyezettéivel együtt két bécsi kiállításon is.

A zsűri indoklása szerint Miha Štrukelj rajzai festői életművével szoros kapcsolatban állnak, mégis leginkább annak a városi atmoszférának az egyedülálló rajzolatai, amelyben az ifjú szlovén művész él.

Miha Štrukelj 1973-ban született, a Képzőművészeti Akadémián tanult Ljubljanában, és diákcsereprogram keretében a pennsylvaniai Indiana Egyetemet látogatta. Legutóbbi művei között szerepel egy sorozat, amelyet átlátszó papírra készített. Különböző városokban ismeretlen embereket fényképezett, életükből másodperc töredéket ragadott meg, anélkül hogy valaha is ismerte volna őket. Ezeknek a fotóknak az alapján dolgozta ki Štrukelj a rajzait, s ez valami tündöklő intimitást ad nekik, amelyben a formális lehetőségeket kutatja, amennyire ezt az átlátszó papír puhasága és a sok réteg mélysége lehetővé teszi. Miha Štrukelj ezzel új kapcsolatot létesít a szemlélő és a megfigyelt közt. Idén harmadszor része a Henkel Art.Awardnak az osztrák támogatói díj, melyet az idei kortárs grafika kategóriában Andreas Hellernek ítéltek. Az ifjú művész díjat – melyet csak egyes országokban hirdettek meg – idén az ukrán Ivan Bazak kapta, aki részt vehet a KulturKontakt Austria által szervezett vendégműterem programban.

A díj nyertesének, a díjra jelölt művészeknek, köztük a magyar Gellérfi Pálnak, illetve a különdíjasoknak a művei december 5-ig láthatóak a KulturKontakt Austria kiállító termében (Galerie Art Point -Universitätsstraße 5, 1010 Bécs, nyitva tartás hétfőtől péntekig 14-18 óra közt). Ezt követően egy újabb kiállításon szerepelnek december 12-től január 31-ig az „ifjú művészek területén” – Plattform für Junge Kunst (Bäckerstraße 4, 1010 Bécs, nyitva tartás: keddtől péntekig 11-19 óra közt, szombaton 11-17-ig). Mindkét kiállítás látogatása ingyenes.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Ez is érdekelhet