KezdőlapHírekMegszólalt az ortodox egyház érseke a megfulladt kisbaba ügyében: "Nem hagyjuk magunkat...

Megszólalt az ortodox egyház érseke a megfulladt kisbaba ügyében: “Nem hagyjuk magunkat megfélemlíteni. Nem változik a keresztelési szertartás”

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

Mint ahogy a Twice.hu is beszámolt arról, hétfőn hajnalban meghalt az a csecsemő, akit vasárnap kereszteltek, és aki megfulladt, azután, hogy a pap háromszor is teljesen belemerítette a keresztvízbe.

A csecsemő sírt és tátva volt a szája, amikor az ortodox pópa háromszor is bemerítette a keresztelővízbe. A kisfiú a keresztelés után már nem sírt, amikor a szülők rájöttek, mekkora a baj azonnal hívták a 112 sürgősségi segélyhívószámot, a gyerek keresztapja pedig megkezdte a csecsemő újraélesztését.

A csecsemő édesapja tegnap nyilatkozott az esetről, azt tervezi, hogy perbe adja a szertartást végző papot. Közben az ortodox egyház vezetői is sorra megszólalnak.

Szerdán Tomis érseke, Teodosie leszögezte, az ortodox egyház szertartásai kőbe vannak vésve, a keresztelések menetét nem fogják megváltoztatni. Az érsek az Antena3 hírtelevízió kérdésére, miszerint, megváltoztatják a keresztelők rituáléját, kijelentette, erről szó sem lehet.

“Nem. Soha nem változtatunk a rituálén. A vallási kánonok 1000 év után is változatlanok. Nem hagyjuk magunkat megfélemlíteni.” – jelentette ki az ortodox egyház vezetője.

A suceavai csecsemő esete egész Romániát sokkolta. A kisfiú azután lett rosszul, hogy a pap háromszor belemerítette a keresztelővízbe. A helyszínen újraélesztették, ám a kórházba szállítása után kis időre elhunyt.

Az ügyben nyomozást indított a rendőrség, a szertartást végző papot felfüggesztették, gondatlanságból elkövetett gyilkossággal vádolják. Az ortodox egyház részvétét fejezte ki a gyászoló családnak.

Az ortodox vallásban hagyomány, hogy a keresztelendő gyermeket teljesen belemártják a keresztelővízbe. Ez alól csak akkor van kivétel, ha a csecsemő beteg, vagy nincs a halálán, ilyenkor lelocsolják a keresztvízzel.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Ez is érdekelhet