Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Világszerte növekszik az aggodalom a Kászim Szulejmáni iráni tábornok elleni merénylet óta, és a szerda hajnalban Iránból érkező megtorlás újabb okot adott erre, de valóban kitörhet a III. világháború?

Január 3-án, pénteken egy amerikai dróncsapás ölte meg Kászim Szulejmáni iráni tábornokot, ez pedig felháborodást és a megtorlás ígéretét váltotta ki Iránban.

Szerda reggel Irán rakétatámadással válaszolt, melynek során több mint egy tucat ballisztikus rakétát lőttek ki két amerikaiak által használt bázisra Irakban.

Az iráni Forradalmi Gárda kijelentette, a támadás a Szulejmáni tábornok ellen elkövetett merénylet megtorlása volt.

A tábornok halálát követően Irán kijelentette, a továbbiakban nem fogja tiszteletben tartani a 2015-ös nukleáris megállapodásban rögzített korlátozásokat.

A vasárnap kiadott nyilatkozat szerint „Irán korlátozás nélkül folytatni fogja az urándúsítást, amelyet technikai igényeitől tesz függővé”.

Az Európai Bizottság elnöke hétfőn arról nyilatkozott, fontos, hogy Irán segítsen megőrizni a 2015. évi nukleáris megállapodást, amelytől Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke 2018-ban visszalépett.

Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen nyilatkozatában kijelentette: „Európai szempontból fontos, hogy Irán visszatérjen a megállapodáshoz. Meg kell győznünk Iránt, hogy ez az ő érdeke is.”

Von der Leyen megerősítette, hogy az EU-s külügyminiszterek pénteken rendkívüli ülést tartanak az ügyben.

Mindeközben a világ szeme Iránra szegeződik, mivel az ország „súlyos megtorlást” ígért az Egyesült Államokkal szemben.

A rakétatámadások után azonban az ország külügyminisztere, Mohammad Javad Zarif, a Twitteren bejelentette, arányos válaszcsapást mértek az amerikaiakra, és nem szeretnék tovább növelni a háborús feszültségeket, de megvédik magukat bármilyen agresszióval szemben.

Sokan attól tartanak, hogy a közelmúltbeli támadások egy III. világháború kezdetét jelenthetik, a # WW3 és a # WorldWar3 hashtagek Szulejmáni halálának bejelentése után gyorsan elterjedtek a Twitteren, de az Egyesült Államok és Irán egyelőre nem jelentette be, hogy háborúban állnának egymással.


Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!