KezdőlapHírekSzurdi Art Ruhák a belvárosi Duna-parton

Szurdi Art Ruhák a belvárosi Duna-parton

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

Több száz ember előtt tartotta meg divatbemutatóját Szurdi Kata ruhaszobrász az ART-Mozaik Külhoni Fesztiválon. A budapesti belvárosi eseményen az esti Duna-parton mutatkozhattak be a Szurdi Art Ruhák.

India, impresszionizmus, szecesszió, modernizmus, a honfoglalás és az avarok kora – néhány terület, amely ihletül szolgál egy Szurdi Ruha elkészítéséhez. A sajátos műhelymunka újra nyilvánosságot kapott, mivel önálló divatbemutatóval rukkolt elő Szurdi Kata ruhaszobrász, öltözéktervező: az ART-Mozaik Külhoni Fesztiválon mutatta be több kollekcióját a pozsonyi származású budapesti művész.

Szurdi Kata úgy véli, a világ tele van rengeteg szebbnél szebb művészeti kinccsel, ami kiindulási alapként, ihletként szolgálhat egy tervező számára.

„Az elmúlt százötven évből elég az impresszionizmusra vagy a szecesszióra utalni. Ugyanakkor több nép kultúráját megismertem, foglalkoztam népművészetükkel. Büszkén tapasztaltam, hogy a magyarságnak is van olyan gazdag művészeti múltja, mint a világ számára oly ismert ázsiai, afrikai, latin-amerikai népeknek. A magyarok sokrétű és megannyi gyökérből táplálkozó művészetét viszont nemhogy a világ, de mi magunk sem ismerjük kellőképpen!” – vallja a ruhaszobrász, aki azt szeretné, ha a fiatalok is tisztában lennének népünk bámulatosan gazdag művészetével, ő maga ezt a célt pedig az általa tervezett ruhákkal szolgálhatja. – „Mégpedig úgy, hogy az ősi motívumokat továbbgondolom, és azokkal díszítem a 2000-es évek divatjába belesimuló modern, mégis egyéni, kézműves hatású ruháimat” – hangsúlyozza az öltözéktervező.

Szurdi Kata egyébként azt látja, hogy az öltözködés manapság jórészt nem az esztétikumról szól, pedig a szürke és színesebb hétköznapokon is lehet elegáns, egyedi, mégis kényelmes ruhákat hordani.

„Sokan csak ünnepi alkalmakra, nagyobb eseményekre hajlandók kiöltözni. Jómagam ugyanakkor olyan egyedi, sőt, egyénre szabott ruhákat készítek, amelyeket gazdag múltunk motívum- és formakincsei ékesítenek, és természetesen megfizethetők. Mindazonáltal tervező munkámat az impresszionizmus, a szecesszió, a keleti népek díszítőművészete és az organikus építészet is inspirálja. Fontos tudatosítani egyébként, hogy nemcsak alkalmi, estélyi ruhákon szerepelhetnek értékes motívumok, díszítőelemek, hanem hétköznapi viseleteken is” – vélekedik az alkotó, aki ezúttal elsősorban Szurdi Art Ruhákat mutatott be.

További információ: www.szurdikata.hu

Fotó: Henning János

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet