KezdőlapHírekTúl a válságon? – Világviszonylatban pozitívan kezdett 2010-ben az elektronikai piac

Túl a válságon? – Világviszonylatban pozitívan kezdett 2010-ben az elektronikai piac

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

Világszerte jelentős mértékű növekedést ért el az elektronikai piac (szórakoztató elektronika, IT, fotó és telekommunikáció) a 2010-es év első negyedévében. A piac 85 százalékát kitevő top tíz termékkategóriából nyolc kategóriának növekedett a forgalma a 2009-es év első negyedévi eredményeihez képest. Hazánkban a nyolc termékcsoportból mindössze csak három tudott növekedni: a mobil-, és okostelefonok, valamint a hordozható számítógépek.

Az elektronikai piac az ázsiai és óceániai területen 2008 és 2009 közötti 1 százalékos csökkenést követően 2010 első negyedévében 13 százalékos értékbeli növekedést (euróban) ért el 2009 azonos időszakához képest. A helyzet hasonlóan alakult Latin-Amerikában is, ahol 19 százalékos csökkenés után a piac magához tért és nagymértékű, 38 százalékos növekedést könyvelhetett el 2010. január-márciusban. Az afrikai és a közel-keleti régiók piacainak 15 százalék körüli növekedésével szemben a nyugat-európai piac lassú, 4 százalékos növekedést ért el, míg a kelet-európai – melytől emelkedést vártak – 12 százalékkal tovább csökkent. Ugyan ez a visszaesés kisebb mértékű a 2008 és 2009 közötti hasonló időszak 24 százalékos csökkenéséhez képest, azonban az eredmény így is elmarad a várttól.

A termékkategóriák tekintetében – a piac 85 százalékát kitevő tíz legkeresettebb terméket (mobil- és okostelefonokat, LCD és Plazma tv-ket, digitális fényképezőgépeket, hordozható számítógépeket, DVD és Bluray lejátszókat, asztali PC-ket, játék konzolokat, monitorokat) vizsgálva – elmondható, hogy a piacon jelentős mértékű javulás ment végbe. 2008 és 2009 első negyedéveit összehasonlítva a legkeresettebb termékek közül mindössze négy növekedett: az LCD tv-k (+12%), a laptopok (+3%), a játékkonzolok (+7%) és természetesen az okostelefonok (+127%).

2010 első negyedévében viszont világviszonylatban már a top tíz termékkategóriából nyolc kategóriának növekedett a forgalma a 2009-es év első negyedévi eredményeihez képest. Mindemellett egyes kevésbé keresett termékek, mint a hordozható médialejátszók (+1%) és az audio rendszerek (+6%) is hasonló trendet mutatnak.

Ez a tendencia 2010 áprilisában is folytatódott. A tavalyi év áprilisához képest idén – Kelet-Európa kivételével (–8%) – minden régió növekedést könyvelhetett el. A globális elektronikai piac összességében tehát 14 százalékos növekedést (euróban) ért el 2010 áprilisában a tavalyi év azonos időszakához képest.

De mi a helyzet Magyarországon?

A fent említett 10 termékcsoport Magyarországon 2010 első negyedévében 2,6 százalékos csökkenést ért el a tavalyi év azonos időszakához képest. Míg világviszonylatban nyolc termékcsoport, addig hazánkban csak három tudott növekedni a retail piacon: a mobil-, és okostelefonok, valamint a hordozható számítógépek.
„2009. április hónapját az idei év áprilisával összehasonlítva elmondható, hogy a bevételcsökkenés nő, -4,7 százalék a top 10 termékkategóriában, de ez leginkább az asztali számítógépeknek köszönhető. Jelenleg viszont nem csak három, hanem öt termékcsoport forgalma növekszik. Az említett három termékkategória mellé az LCD tv-k és a játékkonzolok is felzárkóztak. Az LCD kategória a labdarúgó vb-nek köszönhetően valószínűleg éves szinten is növekedni fog 2009-hez képest” – mondta el Sztupár Andrea, a GfK Hungária Kereskedelem és Technológia területének country managere.

Vajon folytatódik a növekedés?

A fejlett piacok, mint például a nyugat-európai is, küzdenek azért, hogy visszaálljanak a növekedési pályára. A Consumer Electronics Association (CEA) szerint hasonló a helyzet Észak-Amerikában is. A növekedés egyértelműen a feltörekvő régióknak köszönhető, ahol a fogyasztók első komolyabb gép vásárlásaiból profitálnak az országok (Kína: +16%, Brazília: +42% de India is: +11%).

Felvetődik a kérdés, hogy mi történik akkor, ha ezekben a régiókban a háztartások ellátottsága eléri a telítettséget? 2010 első negyedévének pozitív eredményei ugyan jó alapot adnak az optimizmusra, de emellett gondolni kell a jövőre is. A GfK-Digital World szerint amennyiben a piac fent kívánja tartani a növekvő trendet, a gyártóknak az új technológiák mellett új felhasználási módokat is kell alkotniuk.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Ez is érdekelhet