KezdőlapHi-TechAndroid mobilja van? Ne lepődjön meg, ha blokkolják

Android mobilja van? Ne lepődjön meg, ha blokkolják

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

A hazai számítógépeken, magyar nyelven is terjedő zsaroló vírushoz hasonló kártevő jelent meg androidos mobilokra. A rosszindulatú alkalmazás blokkolja a telefon tartalmát, amíg a felhasználó nem fizet váltságdíjat.

A pc-s verzió így fenyeget, hasonló várható Androidon is
A pc-s verzió így fenyeget, hasonló várható Androidon is

A nemrég felfedezett rosszindulatú szoftver a fertőzött eszközökön egy ablakot hoz fel, amelyben a helyi rendőri szervezetre hivatkozik, és hamis büntetést próbál kifizettetni a felhasználóval, mondván az illegális online tartalmakat tekintett meg.

Ezt a készülék geolokációs képességeit használva igyekszik hitelesebbé tenni, hogy az adott országnak megfelelő üzenetet produkáljon: más fenyegetést lát például akinek a kártékony szoftver Magyarországon fertőzi meg a telefonját, mint akit az Egyesült Államokban kap el – írja a HVG.hu.

A vírusos telefonok tulajdonosai nem férhetnek hozzá telefonjuk tartalmához, amíg nem fizetik ki a követelt 300 dolláros (kb. 65 ezer forintos) összeget. A HWSW tanácsa szerint a figyelmeztetés felbukkanása után a Home gombbal pár másodpercre még visszajuthatunk a kezdőképernyőnkre, ahol egész egyszerűen a szokásos módon törölni kell az alkalmazást.

Ha ez ilyen rövid idő alatt nem sikerülne, akkor érdemes biztonsági üzemmódban (safe mode) elindítani a telefont, így lehetőség lesz a Koler névre keresztelt rosszindulató app törlésére. A biztonsági módban való újraindítást más-más gyártó telefonjain más-más módon lehet kezdeményezni, így ezzel kapcsolatban érdemes megkeresni a gyártót vagy a mobilszolgáltatót.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Ez is érdekelhet