KezdőlapHi-TechÍgy leplezheti le, kik a barátok és kik az ellenségek a Facebookon

Így leplezheti le, kik a barátok és kik az ellenségek a Facebookon

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

A Facebookon akár több száz úgynevezett „barátunk” is lehet, így nem árt, ha tisztán látjuk, mi a helyzet velük, írja a HVG.hu.

facebook

A Kaspersky nevéhez fűződik a Friend or Foe (barát vagy ellenség) nevű webalkalmazás, amely itt érhető el facebookos hozzáférésünk megadásával. [A Kaspersky szeverei valószínűleg a nagy érdeklődést miatt túlterheltek, akinek nem jön be az oldal, annak érdemes egy kicsit később újrapróbálkoznia, addig is Chrome-bővítménytként telepíthető a dolog.] Az alkalmazás legelőször szorgos munkába kezd, és áttekinti Facebook-fiókunkat, ami az aktivitásunk függvényében egy kis ideig azért eltarthat.

Utána viszont egy egészen különleges összegzést kapunk facebookozásunkról. Balra találjuk a menüpontokat, és bármelyiket választjuk jobbra bontódik ki a tartalom. Áttekinthetjük facebookos ismerőseink demográfiai megoszlását (nálunk ez az opció valamiért nem működött), megnézhetjük az összes fotót, amelyen betaggeltek bennünket, láthatjuk az összes letöltött appot, és persze azt, hogy milyen engedélyeket adtunk nekik, és ha úgy tetszik, azonnal törölhetjük is bármelyiket, például amelyiket már hosszabb ideje nem használtunk (ezt is jelzi az alkalmazás). Az is kiderül, ki csekkolt bennünket, akár az engedélyünk nélkül.

Felmérhetjük, hogy hány facebookozót követünk, és minket hányan követnek, és egy jópofa grafikonból az is kiderül, milyen kapcsolat van az ismerőseink között.

A legizgalmasabb mégiscsak az, hogy lelepleződnek az úgynevezett barátok, kiderül ugyanis, ki a leghűségesebb követőnk, ki lájkolt minket a legtöbbet, kik generálják a legtöbb tartalmat, és kik a hangadó ismerőseink, akik bejegyzéseit a legtöbben osztják meg.

A rizikócsoportba kerülnek azok az ismerősök, akik ugyan kapcsolatban vannak velünk, de ez csak elméleti, ugyanis sohasem reagáltak semmire, ami hozzánk köthető. Láthatjuk, hogy kik azok, akik sosem adtak saját tartalmat, mindig csak másokét közvetítik, s felmérhetjük azt is, mely ismerőseink „beszélnek a falnak”, azaz hiába posztolnak úton-útfélen, sosem kapnak semmilyen reakciót rá.

A Kaspersky szerint a rizikócsoportból jól kiszűrhetők a spammerek, és rajtunk áll, hogy ne lássuk többet az általuk kínált tartalmat.

Végül a saját facebookozásunkról is érdekes statisztikát kapunk, úgyhogy mindenképpen érdemes kipróbálni ezt az appot. Ha pedig nem tetszene, vagy ráuntunk volna, a Settings/Apps/Friend or Foe útvonalon eltávolíthatjuk az alkalmazást.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Ez is érdekelhet