KezdőlapHobby5 jel, ami arra utal, hogy a jövő már évek óta itt...

5 jel, ami arra utal, hogy a jövő már évek óta itt van

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

Néha, amikor egy jó sci-fi filmet nézünk, forgalmi dugóba kerülünk, vagy éppen nem sikerül tökéletes kávét főznünk, arról panaszkodunk, hogy itt és most nincs hozzáférésünk különböző futurisztikus technológiákhoz.

Az igazság azonban az, hogy az, amit a „jövő technológiájának” nevezünk, sokkal közelebb van hozzánk, mint gondolnánk. Előfordulhat, hogy azok közül a dolgok közül, amikre annyira vágysz, néhányat már fel is találtak, csak még nem váltak elég népszerűvé és általánosan elterjedté.

1. Vezető nélküli autók

Az autóipar óriásai évek óta dolgoznak egy olyan autón, ami önmagát vezeti. 2012-ben a Google bejelentette, hogy az általuk kifejlesztett autók több mint 480 ezer kilométert tettek meg baleset nélkül – legalábbis a fedélzeti számítógép nem okozott egyetlen balesetet sem (az a néhány incidens, ami mégis bekövetkezett, a járművet tesztelő emberek, vagy más járművezetők hibájából történt).

2012-ben Nevada lett az első amerikai állam, amely különleges rendszámtáblákat adott ki a vezető nélküli járművek számára.

2018-ban a 62 balesetből, amelyben önvezető autók is érintettek voltak Kalifornia államban, mindössze egy esetben találték úgy, hogy a baleset a számítógép hibájából történt.

Nemcsak a Waymo (a Google vezető nélküli autója) az Uber és a Tesla kísérleteznek önvezető autókkal. Összesen több mint 40 vállalat versenyez ezen a területen világszerte.

2. Laboratóriumban növesztett, mesterséges hús

Az etikai vonatkozások mellett a haszonállatok tartása költséges is. A tudósok ezért annak a módját kutatják, hogy lehet őssejtekből állati szöveteket növeszteni laboratóriumban.

A folyamat egyelőre még nagyon költséges, de a nem túl távoli jövőben biztosítható lehet általa az emberi fogyasztásra alkalmas állati fehérje, ami már csak azért is fontos, mert szembe kell néznünk az urbanizáció és a fenntarthatóság problémáival.

3. Intelligens és elektromos textíliák

Az úgynevezett intelligens és e-textíliák egy fejlődő iparág részét képezik. A textília és az elektronikai termékek együttesen egy rugalmasan használható, praktikus ruhaneműt eredményeznek.

A tudósok többek között olyan ruhákat fejlesztettek ki, amelyeket LED izzókkal világítottak meg, valamint olyan anyagokat is, amelyek külső ingerekre reagálnak, például fényviszonyokra vagy hőmérsékletre.

Még egy olyan billentyűzettel ellátott „kötényt” is létrehoztak, amely bármilyen hordozható elektronikus eszközhöz csatlakoztatható.

4. Virtuális szupersztárok

Sok hírességet vádolnak azzal, hogy „hamis”, de egyikük sem lehet hamisabb, mint Hatsune Miku, egy virtuális japán híresség.

Miku a Vocaloid nevű számítógépes zenei szoftver kabalájaként jelent meg, és annyi rajongóra tett szert, hogy valóságos sztárnak számít.

A Vocaloid használatával a rajongók több száz dalt készítettek, amelyeket Miku előad, a videói pedig rendkívül népszerűek lettek a YouTube-on.

2010-ben Miku „megszervezte” első élő koncertjét is, amelyen hologram formájában lépett fel.

5. Magán űrrepülések

Az Elon Musk amerikai vállalkozó által alapított SpaceX űrkutatási vállalat 2012-ben az első olyan magánvállalat lett, amely űrhajót küldött a Nemzetközi Űrállomásra.

A SpaceX ezután is folyatta az együttműködést a NASA-val, és 2020 májusában Bob Behnken és Doug Hurley a SpaceX által épített Crew Dragon kapszulában jutottak el a Nemzetközi Űrállomásra – ez volt az első magáncég által gyártott űrhajó és rakéta segítségével végrehajtott űrutazás.

De más cégek, például a Richard Branson által alapított Virgin Galactic, is kiveszik a részüket az úgynevezett „űrturizmusból”.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Ez is érdekelhet