Hosszú időbe telhet, mire a paradicsom teljesen beérik, és sokszor hetek telhetnek el úgy, hogy a legkisebb színváltozást sem látjuk a terméseken. Valójában a paradicsom a paprika mellett az egyik olyan zöldségnövény, aminek a mag elvetésétől a termés betakarításáig a leghosszabb időre van szüksége.
Bár az időjárási körülmények nagy szerepet játszhatnak az érési folyamatban, van néhány kulcsfontosságú trükk, ami segíthet abban, hogy a saját termesztésű paradicsomunk gyorsabbak kerülhessen az asztalra.
1. Biztosíts elég helyet és levegőt a növénynek
Ami az érési folyamat felgyorsítását illeti, fontos, hogy gondoskodjunk a levegő megfelelő áramlásáról. A növényeknek levegőre van szükségük a növekedéshez és a termés beérleléséhez.
Távolítsd el az alsó hajtásokat, hogy lehetővé tedd a jobb levegőáramlást. Kisebb, tömörebb paradicsompalánták esetében távolítsd el az alsó hajtásokat 15-25 centi magasságig. A nagyobb fajták esetében pedig 30-40 centiméter magasságig.
A szabad levegőáramlás nemcsak abban segít, hogy a termés gyorsabban beérjen, de a növények is egészségesebbek maradnak. A megfelelő légáramlás segít megelőzni a betegségeket és a lisztharmatot, ugyanakkor a beporzás arányát is növelheti.
Az alsó hajtásokon kívül a kisebb középső ágakat is eltávolíthatod. A közhiedelemmel ellentétben a fény nem játszik kulcsszerepet a termés érésében, a plusz légáramlás azonban igen.
2. Ne öntözd túl a növényeket
Az egyik legjelentősebb ok, amiért a paradicsom nem érik be időben, az, hogy túl sok vizet kap. Valójában a paradicsompalánták sokkal több problémával szembesülhetnek a túlöntözés, mint az alulöntözés miatt.
A paradicsomoknak hetente körülbelül 25 mm vízre van szükségük ahhoz, hogy egészséges termést hozzanak. Ha ennél többet öntözzük, a gyökerek túlságosan teleszívják magukat vízzel, ami azt eredményezi, hogy a növény leállítja a növekedési és az érlelési folyamat nagy részét.
Csak akkor öntözz, ha a talaj teljesen száraz. Emellett minél inkább előrehaladunk a szezonban, annál kevesebbet kell öntöznünk is, így a növények minden energiája a termés beérlelésére összpontosul.
3. Gondoskodj a megfelelő hőmérsékletről és árnyékról
A rendkívül magas hőmérséklet és a túl erős napfény lelassítja az érési folyamatot. Valójában a 21 és 23 Celsius fok közötti hőmérséklet a legideálisabb a paradicsomok számára. Ha ennél melegebb van, a hő stressz miatt lelassul a termés beérése. Ezért, ha lehetséges, a forró délutáni napsütésben biztosíts némi árnyékot a növényeknek.
Cserepes növények esetében ez egyszerűen azt jelenti, hogy árnyékos részre kell vinned a cserepeket, a kertben ültetett növények esetében pedig használhatsz árnyékoló takarókat. Ezek nem állítják le a fotoszintézist, de egy kicsit alacsonyabban tartják a hőmérsékletet és közben a levegő szabad áramlását sem akadályozzák.
Az is fontos, hogy ne legyen túl alacsony a hőmérséklet, mert ez is lelassítja az érési folyamatot. Ha hűvösebbek az éjszakák, takard le a növényeket éjszakára, hogy segíts megtartani a meleget.
4. Szedd le a félig érett termést, és úgy érleld tovább
A paradicsom valójában jobban és gyorsabban érik, ha leszedjük. Amint elkezd érni, nyugodtan leszedheted, és a többit az utóérési folyamatra bízhatod. Ha a száron hagyod, továbbra is felhasználja a növény értékes erőforrásait, amiket az pedig az újabb virágokra és termésekre is fordíthatna.
A kérdés már csak az, hol érlelheted tovább a paradicsomot, ha leszedted? A két hely, amit mindenképpen kerülnöd kell egy napos ablakpárkány és a hűtőszekrény. Ha a paradicsom egyszer már elkezdett érni, nincs szüksége napfényre, hogy elősegítse ezt a folyamatot. Sőt, a túl sok hő és napfény akár több kárt is okozhat, mint hasznot. Ilyenkor a termés egyenetlenül érik, és ha túl sokáig hagyjuk a napsütésben felforrósodott ablakpárkányon, akár meg is rothadhat.
De az sem jó ötlet, ha hűtőszekrényben tartjuk a félig érett paradicsomokat, mivel az alacsony hőmérséklet teljesen leállítja az érési folyamatot. A paradicsomot csak akkor érdemes hűtőszekrénybe tenni, ha meg akarjuk akadályozni a túlérést.
A legjobb hely az érleléshez egy hűvös, árnyékos hely, ahol a levegő is zavartalanul áramlik. Az ideális hőmérséklet körülbelül 21 Celsius fok.
5. A papírzacskós banános trükk
Ha szeretnéd, hogy a leszedett paradicsom igazán gyorsan beérjen, akkor érdemes kipróbálnod a papírzacskós banános trükköt. Az etén olyan gáz, ami a gyümölcsök érése közben keletkezik, és segít más gyümölcsök, termések beérlelésében is.
Ha néhány éretlen paradicsomot egy barna papírzacskóba teszünk egy banánnal együtt, a banánból termelődő etilén segít a paradicsom gyors érésében. Mindig figyeljünk arra, hogy papírzacskót és ne műanyag zacskót használjunk ehhez a trükkhöz. A műanyag zacskó ugyanis nem engedi be a levegőt, és megrohasztja a gyümölcsöt.
6. Szedd le gyakran a termést
Végül, de nem utolsósorban, minél több paradicsomot hagyunk a növényen, annál nehezebben érnek be. Szedd le a termést gyakran és korán, még az érési folyamat elején, hogy a növény folyamatosan tudjon teremni, máskülönben leállítja a virágzás és termés folyamatát.