KezdőlapHobby9 növény, aminek jót tesz a fahamu: ezért kellene neked is kötelezően...

9 növény, aminek jót tesz a fahamu: ezért kellene neked is kötelezően használnod

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

A hamu a nitrogénen kívül elegendő káliumot-, foszfort és sok más nyomelemet tartalmaz. Javítja a talaj savasságát, termékenyebbé teszi és növeli a növények ellenállását a kártevőkkel szemben, és kevésbé lesznek fogékonyak a betegségekre.

Hagyma

A fahamu kálium tartalma miatt igencsak hatásos a hagyma számára. Ez az elem szükséges az anyagcsere folyamatok biztosításához. Ezenkívül növeli a növények szárazsággal és hőmérséklet-ingadozásokkal szembeni ellenálló képességét. Az a hagyma, amely elegendő káliumot kapott sokkal jobban eláll. A káliumhiány következtében megsárgul vagy hamar leszárad a hagyma szára.

Műtrágyaként a következő oldatot használjuk: 1 evőkanál hamu 10 l vízhez. Ha újhagymaként akarjuk fogyasztani a hagymát, akkor az ültetés után 14 nappal öntözzük meg ezzel az oldattal. Ha ősszel és télen fogyasztjuk, akkor 2 héttel és egy hónappal az ültetés után, és a fej kialakulásakor kell tápozni.

Az oldatot a veteményes őszi előkészítése során is kell alkalmazni, négyzetméterenként 600 g műtrágya mennyiségben. Ha a talaj homokos, akkor ezt a műveletet tavasszal kell elvégezni.

Rózsa

A hamu megerősíti a rózsák gyökereit és szebbé teszi a virágokat. Ezenkívül ellenállóbbá teheti a növényt a betegségekkel és a hideg hőmérséklettel szemben. Ilyen hatás csak a fa- és növényi hulladékból nyert termék használatával érhető el.

A hamu szárazon, porként, infúzió vagy főzet formájában használható. Az első esetben minden bokor alá hamut szórunk, növényenként 0,5-1 teáskanálnyit, méretétől függően. Ha a lisztharmattól szeretnénk megszabadulni, először vízzel, majd hamuval szórjuk be a rózsabokrokat.

A folyékony oldat jótékony hatással van a gyökérrendszer kialakulására és fejlődésére. Elkészítéséhez tegyünk 200 gramm hamut 10 l vízbe, jól keverjük össze, és hagyjuk állni egy hétig. 1 evőkanál karbamidot is adhatunk hozzá. Öntsünk 0,5 l keveréket minden bokor tövére.

Sárgarépa

A sárgarépa nem szereti a savas talajt, a hamu pedig segít lúgosítani. Ezenkívül a műtrágya fellazítja a talajt, így az oxigén könnyebben eljut a gyökerekhez. A hamu káliummal, foszforral és mangánnal gazdagítja a sárgarépát.

A jobb termés érdekében többször is trágyázhatjuk vele a sárgarépát. Először a kert őszi felásásakor alkalmazzuk: 200 gramm hamu szükséges négyzetméterenként. Másodszor pedig júniusban alkalmazzuk amikor a növény növekedésnek indul. Szórjuk meg az ágyásokat hamuval 1 kanál/négyzetméter arányban, majd öntözzük meg.

Uborka

A hamu használata pozitív hatással van a termés bőséges és egészséges fejlődésére. A növekedés bármely szakaszában használható.

A trágya elkészítéséhez melegítsünk fel 10 l vizet 40°C-ra, majd adjunk hozzá 300 gramm hamut. Ez a mennyiség 1 négyzetméter ágyás öntözésére elegendő.

Az uborkát hetente a gyökerénél kell öntözni, előtte fel kell lazítani a talajt. Öntözés után javasolt a talajt körülbelül 1,5-2 cm-es humuszréteggel takarni.

Fejes káposzta

A hamu lehetővé teszi a palánták jobb gyökeresedését, és megvédi a felnőtt káposztát a kártevőktől. Az első esetben 1-2 kanálnyi műtrágyát adjunk a káposzta palántához ültetéskor.

A második esetben a káposztaleveleket rendszeresen kezelni kell fahamu oldattal. 300 gramm fahamut 1 liter forrásban lévő vízbe forraljuk körülbelül 30 percig. Ezt követően hagyjuk kihűlni, szűrjük le és hígítsuk fel 10 liter tiszta vízzel. A kezelés gyakorisága az időjárási viszonyoktól függ – száraz nyár esetén 2-3 hetente, csapadékos időben pedig minden eső után elvégezhető.

Fokhagyma

A hamu megakadályozza a fokhagyma rothadását. Ebből a célból az őszi ásás során juttassunk a talajba négyzetméterenként 2 teáskanálnyi hamut. Ha nem volt őszi ásás, akkor tavasszal, a talaj előkészítése során 1 négyzetméterenként 1 pohár hamut kell a földbe juttatni.

Szezononként három kezelés megengedett. A folyékony műtrágya elkészítéséhez egy 10 l-es vödröt harmadáig töltsünk meg hamuval, majd öntsünk színültig forró vízzel. Hagyjuk állni az oldatot 2-3 napig. Használat előtt feltétlenül szűrjük le.

Cukkini

A hamu képes javítani a talaj savassági mutatóit, enyhén savassá vagy semlegessé teszi. Fontos forrása a könnyen asszimilálható foszfornak és káliumnak is, melyek hiányát a leveleken barna vagy sárga foltok jelzik.

A cukkinire szórhatunk száraz hamut, vagy készítsünk oldatot 10 l vízből és 2 evőkanál hamuból. Ültetéskor minden lyukba tegyünk 2 evőkanál hamut. A kifejlett növények köré mélyítsünk kisebb árkot, és minden bokor mellé öntsünk oldatot.

Paradicsom

A termő időszakban ajánlott használni a hamut, amikor a növénynek foszfor- és káliumsókra van szüksége. A hamu a gyökérrendszer fejlődéséhez szükséges, segíti a gyökereket, hogy tápanyagokat vonjanak ki a talajból, de a gyümölcsök érését is szabályozza.

A paradicsomot szezononként kétszer lehet hamuval kezelni: júniusban és az aktív termés idején. Száraz és folyékony műtrágyázás is lehetséges. Az első módszer abból áll, hogy hamut szórunk a talajba a bokrok köré, növényenként 2 evőkanálnyit. A második módszerhez 10 liter vízhez 1,5 evőkanál hamut adagolunk, és 24 órán keresztül állni hagyunk. Szűrjük le a hamuoldatot és öntözzük meg vele a paradicsomot, növényenként 1 l mennyiséggel.

Eper

A epernek a terméskor foszforra és káliumra van szüksége. Szórjunk a tövekre hamut, vagy készítsünk oldatot 1 evőkanál hamuból és 1 l forró vízből. A keveréket 24 órán át hagyjuk állni, majd használat előtt hígítsuk fel 9 l tiszta vízzel. Ezzel a műtrágyával öntözzük meg az epertöveket 1 l/ m2 arányban.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet