KezdőlapHobbyA kertész szerint ezért kell a tulipánhagymákat ősszel elültetni - erre a...

A kertész szerint ezért kell a tulipánhagymákat ősszel elültetni – erre a részletre mindenképpen figyelj oda!

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

Az egyik legjobb módja annak, hogy gyönyörű kora tavaszi színeket varázsolj a virágágyásaidba, ha ősszel tulipánhagymákat ültetsz. A számtalan különböző színben pompázó virágok tavasszal azonnal gyönyörűvé varázsolják az egész télen át kopár kertet, ráadásul a tulipánok ültetése és gondozása rendkívül egyszerű feladat.

Lényegében csak a talajt kell előkészíteni, és arra kell figyelni, hogy a megfelelő időben ültessük el a hagymákat ősszel, jövő tavasszal pedig nincs más dolgunk, mint gyönyörködni a virágokban.

Tudd meg, mikor és hogy kell elültetned a tulipánhagymákat ősszel, hogy jövő tavasszal teljes legyen a siker.

Mikor kell elültetni a hagymákat

A tulipánok ültetésekor a siker egyik legfontosabb kulcsa, hogy a megfelelő időben ültessük el a hagymákat. Ha túl korán ültetünk, fogékonyak lehetnek a rothadásra, ráadásul a késő nyáron vagy nagyon kora ősszel ültetett hagymák akár még ki is hajthatnak és növekedésnek indulhatnak, és így fennáll a veszélye, hogy télen kifagynak.

Ha azonban túl későn ültetjük el a hagymákat, nem lesz idejük „lehűlni.” Ez azt eredményezheti, hogy a tulipánok nehezen hajtanak ki, vagy ha ki is hajtanak, nem fognak virágozni. A későn ültetett hagymák szintén nagyobb valószínűséggel fagynak ki.

Az ültetés legjobb időpontja körülbelül 4-6 héttel az első várható fagyok előtt van, vagyis nagyjából szeptember közepétől október végéig, de ez régiónként változhat az éghajlati viszonyok függvényében.

Így a hagymák a már hűvösebb őszi talajba kerülnek, és éppen elég idő áll a rendelkezésükre, hogy alkalmazkodjanak, mielőtt a talaj megfagyna.

A kertész szerint ezért kell a tulipánhagymákat ősszel elültetni - erre a részletre mindenképpen figyelj oda!
Fotó: 123RF

Az ültetés

A hagymák megfelelő időben történő elültetésén túl az is sokat segíthet a jövő tavaszi virágzás sikerében, ha megfelelő talajt biztosít számukra, sok tápanyaggal.

Az egyik legnagyobb hiba, amit a kertészek elkövetnek a tulipánok ültetésekor, hogy nem ásnak elég mély, vagy elég széles gödröt a hagymáknak. Az általánosan követendő szabály, hogy körülbelül háromszor, négyszer olyan mély gödröt kell ásni, mint amekkora a hagyma szélessége.

Egy körülbelül 2 és fél centi széles hagymának például 7-10 cm mély gödörre van szüksége. Ami az ültető gödör szélességét illeti, mindig hagyj legalább másfél cm helyet a hagyma körül. Ez elegendő helyet biztosít a könnyű növekedéshez.

Ha laza a talaj, könnyebb kiásni a gödröket, ezért nem árt előzőleg fellazítani azt.

Ha kiástad a gödröket, a következő lépés, hogy gondoskodj a megfelelő tápanyagokról, erre pedig a komposzt és a vermikomposzt a legalkalmasabb. Mindkettő tele van azokkal a tápanyaggal, amikre a tulipánoknak szükségük van a virágzáshoz, és ezek könnyen felszívódnak a hagymákban, hogy jövő tavasszal serkentsék a növekedést.

Keverj össze egyenlő mennyiségű komposztot és virágföldet, és ezzel töltsd fel néhány centiméternyire a kiásott lyukat. Ezután helyezd bele a hagymát a gödörbe, és óvatosan nyomkodd bele a földbe. Figyelj rá, hogy a hagyma hegyesebbik vége mindig felfelé mutasson.

Ezután töltsd fel a lyukat a maradék földkeverékkel, és öntözd meg a talaj felszínét, hogy nedvességet biztosíts az elültetett hagymáknak.

A virágágyásokat takard be körülbelül 5 cm vastagon mulccsal – például szalmával, vagy felaprított fatörmelékkel – ez segít szigetelni a talajt a tél folyamán, emellett a nedvességet is jobban megőrzi, és a kártevőktől is megvédi a hagymákat.

A hagymák elhelyezésénél minden attól függ, hogy milyen látványt szeretnél elérni. A tulipánok nagyszerűen mutatnak csoportosan ültetve, de akár virágágyások szegélyére is ültethetők sorokban. De bármilyen alakzatban is ülteted a tulipánokat, mindig hagyj körülbelül 5 cm helyet az egyes hagymák között.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet