KezdőlapHobbyA kertész szerint, ezt kell tenni az elszáradt paradicsomtövekkel ősszel

A kertész szerint, ezt kell tenni az elszáradt paradicsomtövekkel ősszel

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

Az, hogy mihez kezdesz a paradicsomnövényekkel ősszel, amikor elhalnak, nagy szerepet játszhat a következő évi termés sikerében vagy éppen sikertelenségében.

Akiknek lehetőségük van erre, sokszor egyszerűen a komposzt halomba dobják azokat a növényeket, amik amúgy is elhalnának, hogy ott lebomoljanak, és később tápanyagokkal dúsítsák a talajt. A legtöbb növény esetében ez jó megoldás, például a bab és a borsó is nagyszerűen komposztálhatók, mivel tele vannak tápanyagokkal és kevés betegséget hordoznak.

A paradicsom azonban nem igazán alkalmas a komposztálásra, mert az otthoni komposzt halmok többsége egyszerűen nem melegszik fel eléggé ahhoz, hogy elpusztítsa az esetleges kórokozókat, betegségeket és a magvakat. Ha pedig a kórokozók nem pusztulnak el, más növényeket is megfertőzhetnek, amikor a komposztot hozzákeverjük a talajhoz.

A paradicsomnövényeket a legjobb minél gyorsabban eltávolítani a kertből vagy a cserépből, amint kezdenek elhalni, mert minél tovább várunk ezzel, annál több problémánk lehet a talajjal a következő évben.

A paradicsomnövények az egyik legnagyobb betegséghordozók lehetnek a kertben, és minél tovább maradnak a földben, annál valószínűbb, hogy megfertőződnek, közben pedig megfertőzhetik a körülöttük lévő növényeket és a talajt is.

Ez különösen igaz lehet bizonyos gombás betegségek, például a Phytophtora infestans esetében. A gomba spórák ugyanis évekig is képesek életben maradni a talajban, és megfertőzik a következő évi termést is.

A paradicsomot tehát a legjobb minél gyorsabban eltávolítani a talajból, amint a növény kezd elhalni, és az otthoni komposztálás nem túl jó ötlet. Ugyanakkor az, hogy egyszerűen a szemétbe dobjuk az elszáradó töveket, pazarlásnak tűnhet. Van azonban néhány másik megoldás, ami szóba jöhet.

Közösségi/kereskedelmi komposztáló központok

A közösségi, esetleg helyi önkormányzati komposztáló létesítmények magas hőfokon történő komposztálási módszereket alkalmaznak, amelyek elpusztítják a kórokozókat és a magokat. Az eredmény egy tökéletesen biztonságos komposzt.

Ha lehetőséged van rá, hogy egy ilyen létesítménynek add át a növényeket, egyszerűen csomagold azokat komposztálható kerti hulladékzsákokba, és dobd a megfelelő hulladékgyűjtő konténerbe. Figyelj arra, hogy a lehullott paradicsomokat is összegyűjtsd a földről.

Komposztálás árokba temetéssel

Egy másik hatékony és környezetbarát módja a régi paradicsompalánták ártalmatlanításának az árokba temetés. Az árokban történő komposztálás valójában nagyszerű módszer lehet, ha nincs komposzt kupacunk.

Ehhez egyszerűen csak egy mély gödröt kell ásni, és beletemetni a növényi hulladékokat. Mindaddig, amíg ezt olyan helyen végezzük, ahol nem fogunk zöldségeket termeszteni, nem fenyeget annak a veszélye, hogy betegségeket terjesszünk. A növények ezután lassan lebomlanak, és erőforrásaikat visszaadják a talajnak.

Égetés

Ha olyan területen élsz, ahol az égetés engedélyezett és biztonságos, akkor ez is egy lehetőség a növények megsemmisítésére. Égetéssel a legtöbb kórokozót és magot elpusztíthatjuk.

Az, hogy az ezután megmaradó hamut hozzáadhatjuk a komposzthoz vagy sem, vita tárgyát képezi. Egyesek biztonságosnak tartják, mások azonban biztosra mennek, és egyszerűen szétszórják a hamut a kerttől vagy a komposzt halomtól távol.

Bármelyik módszert is választod, a legfontosabb, hogy ne hagyd kint a paradicsomokat a kertben egész télen, mivel túl nagy a betegségek terjedésének és a magok kicsírázásának kockázata.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet