KezdőlapHobbyA kutyakiképző szerint a gazdiknak soha nem szabadna a következő 3 dolgot...

A kutyakiképző szerint a gazdiknak soha nem szabadna a következő 3 dolgot adniuk a kutyájuknak

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

Egy hivatásos kutyakiképző tapasztalatai alapján óva inti a gazdikat 3 gyakori dologtól, amelyek több kárt okozhatnak, mint hasznot, és néhány alternatívát javasol, hogy kedvenceink nagyobb biztonságban játszhassanak.

A 26 éves, coloradói születésű Jennifer Worswick 2018-ban alapította meg a Top Paw K9 Academy nevű kutyaiskoláját, miután korábban a hadseregben szolgált. Négy saját kutyája van: egy Riley nevű német juhász, egy Athena nevű holland juhász, egy Dexter nevű belga malinois és egy Raisin nevű yorkshire terrier.

Jennifer szerint a 3 legelterjedtebb játék, amit az emberek általában a kutyáiknak adnak, egyben a legveszélyesebb is, ezek pedig a teniszlabda (vagy más kisméretű labdák), a kötéljátékok és a főtt csontok.

A teniszlabdák, vagy bármilyen labda, amely kisebb, mint a kutya nyelőcsöve, veszélyt jelenthet, ha a kutya felugrik, hogy elkapja. Ha a labda csúszós, megakadhat az állat torkában, és elzáródást okozhat. Jennifer ehelyett nagyobb méretű labdákat ajánl, lehetőleg olyanokat, amik lyukacsosak, és egyúttal rágcsálásra is alkalmasak.

„Vannak olyan labdák, amik egy rugalmas kötélhez vannak erősítve. A labdának elég nagynak kell lennie a kutya szájához, de ezek a játékok azért jók, mert egy kötélhez vannak rögzítve, így akár kötélhúzósat is játszhatunk velük” – magyarázta.

A második gyakori játék, amelyet Jennifer veszélyesnek tart, a különböző kötéljátékok kategóriája. „Amikor a német juhászkutyám kölyök volt a hadseregben szolgáltam, így a barátomnál volt, amikor én dolgoztam. Ott kapott egy kötéljátékot. Amikor a kutyák ráharapnak a kötéldarabokra, azok szétszakadhatnak. Lenyelte, ezért el kellett vinnem a sürgősségi állatorvoshoz, és 3000 dollárt kellett fizetnem, hogy felvágják és eltávolítsák belőle a kötéldarabokat” – mesélte a nő.

A kutyakiképző szerint a gazdiknak soha nem szabadna a következő 3 dolgot adniuk a kutyájuknak
Fotó: Top Paw K9 Academy

A kötéljátékok alternatívájaként Jennifer inkább olyan anyagból készült játékokat javasol, amik elég tartósak, és a kutyák nem tudják szétrágni azokat.

A legnagyobb fulladásveszélyt azonban Jennifer szerint a főtt csont jelenti, amit a legtöbb kutyatulajdonos teljes nyugalommal ad a kedvencének.

„Amikor megfőzünk egy csontot, akkor törékennyé válik, és eltörik, amikor a kutya megrágja. Ez megrepesztheti a fogakat. A nagy darabokat egészben lenyelhetik, és azok megsérthetik a gyomrukat, a beleiket, sőt, akár elzáródást is okozhatnak, ami több ezer dolláros műtétet igényel” – figyelmeztet a kutyakiképző.

Ezért a szakértő inkább nyers csontokat, vagy hamis csontokat javasol. „Még mindig fennáll a fogrepedés lehetősége, ha a kutya ráharap egy nagyon kemény csontra, ezért mindig felügyelet mellett kell ilyesmit adni nekik” – tette hozzá.

„A legtöbb esetben fontos a gazdival való igazán jó játék, legyen szó labdáról, kötélhúzásról, vagy csak egyszerű birkózásról” – magyarázta Jennifer Worswick a legmegfelelőbb játékok megtalálásának tekintetében.

Ugyanakkor azt is elmondta, hogy a legfontosabb küldetése trénerként, hogy a tulajdonosok kitartsanak a választott kutyák mellett, mivel meglepően sok háziállat végzi menhelyeken, vagy egyenesen az utcán. Ehhez elsősorban fontos, hogy az emberek ismerjék az egyes fajták igényeit, mielőtt választanának.

„Azt hiszem, az a munkám leghálásabb része, amikor látom, mennyit fejlődtek a kutyák, és milyen boldogok a gazdik, amikor látják ezt a fejlődést” – mondta Worswick.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet