Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Barbie baba? Ki ne ismerné a gyerekek (és főleg a lányok) kedvenc gyerekkori játékát?! Azt viszont igencsak kevesen tudjuk, hogy hogyan és miként vállt ez a (manapság egyre inkább szimbólum) játékbaba ennyire híressé, és tette igencsak gazdaggá alkotóját.

Korszakalkotó munka a játékbabák piacán

A Barbie 1959 óta a világon a legnagyobb számban eladott játékbaba. Nem is csoda, ha a játékokat gyártó Mattel.Inc. számára a Barbie jelenti (mai napig) a legnagyobb bevételt. Azt is megfigyelhetjük, hogy nem csupán egyszerű babákról van szó, hiszen manapság a barbizás egy készen alkotott trend: a babának szüksége van kályhára a sütéshez, autóra az utazáshoz, házra, mert valahol laknia kell, trendi ruhákra, kiskedvencre (értsd játékmacskára, játéklóra), sőt, pasira is szüksége van, akit nem más, mint Ken testesít meg.

A babát az amerikai Ruth Handler(1916-2002) találta ki, design-ját pedig a Bild Lilli baba ihlette.

Korábban…

A “legenda” szerint Ruth Handler a kislányát figyelte játék közben, amikor nagy ötlete megszületett. Felfigyelt arra az apróságra (amire korábban szinte senki), hogy a lány megszemélyesíti játékait, vagyis szerepeket oszt a babáknak. Állítólag ekkor született az ötlet, mely szerint felnőttet ábrázoló babákat kéne gyártsanak. Természetesen mint minden igazán formabontó és új ötletet, ezt se vette senki komolyan, és leintették (főként a férje, aki társa volt a vállalkozásban).

1956- ban, egy európai utazása során, Ruth a Bild Lilli babát látta meg egy németországi játéküzletben. A felnőttet ábrázoló baba pontosan követte Ruth korábbi elképzeléseit, és azonnal megragadta. Lillit 1955-ben dobták piacra Németországban és az elsődleges célcsoport a felnőtt fogyasztói csoport volt, később (ahogy lenni szokott) a gyerekek körében is elterjedté vált.

Az Államokba Ruth már kész tervekkel érkezett, teljesen átdolgozta a baba alakját és a lánya után (Barbara) elnevezte a babát Barbienak. 1959-ben mutatták be, New Yorkban, március 9.-én, és a mai napig ezt tartják a Barbie hivatalos születésnapjának is.

És még ennél is több…

Később, hatalmas anyagi lehetőséget látva a babában, egy egész életet kreáltak mögéje a tervezők. A Barbie teljes neve Barbara Millicent Robert, szülei George és Margaret Robert, és egy teljesen fiktív városban élnek, Willow-ban, ahol főiskola is van, és ott tanul Barbie (immár több, mint 50 éve). Az életébe csupán 1961-ben jelent meg Ken (aki szintén Ruth Handler egyik gyermekéről kapta nevét). Ennél is tovább menve a közelmúltban, pontosabb 2004-ben az alkotók hivatalos közlönyben jelentették be, hogy Barbie és Ken szakítottak, 2 évvel korábban pedig hasonló körülmények között kijelentették, hogy újra együtt vannak.

A tervezők fantáziáját dícséri, hogy mivel egy kitalált akárkiről van szó, szabadabban gondolkozhatnak, így Barbie manapság már rendelkezik egy birtokkal, számos állattal (kutya, macska, lovak, oroszlán és egy panda 🙂 ), ezen kívül repülőt vezet (mert sikeresen vizsgázott pilótának), és sikeres üzletasszony. Sőt, az idők folyamán olyan Barbie-t is kidobtak, aki orvosi képesítéssel volt ellátva, így amellett, hogy állatkerttel rendelkezik, repülőt-autót vezet legálisan és sikeres az üzleti szférában, még volt ideje orvosnak tanulni, amiben szintén sikeresnek mutatkozik – és ne felejtsük el, hogy tökéletes alakja van!

Bévé

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!