KezdőlapHobbyA szakértő szerint, soha ne adjunk puszit a kutyánk szájára - komoly...

A szakértő szerint, soha ne adjunk puszit a kutyánk szájára – komoly betegségeket is elkaphatunk

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

Egy fogászati szakértő arra figyelmezteti a kutyatulajdonosokat, hogy tartózkodjanak attól, hogy szájon puszilják kedvenceiket, bármennyire is szeretnék kifejezni szeretetüket, mivel ez a gesztus komoly egészségügyi problémákat okozhat.

„A kutyák nem a higiéniájukról híresek, (általában) nem mosnak fogat vagy öblítenek szájvízzel, és valószínűleg soha nem jártak még fogorvosnál” – mondja Dr. Khaled Kasem fogászati szakértő.

„A napi rutinjuk abból áll, hogy a padlón hagyott ételmaradékot esznek, megnyalják a feneküket, és megnézik maguknak a járdán talált döglött állatokat. Egyszóval mocskos a szájuk” – tette hozzá.

Mindezek a szokások a baktériumok felhalmozódását okozhatják a kutyák szájában, és bár ez többnyire ártalmatlan lehet, olyan parazitákat és baktériumokat is átadhatnak nekünk, amelyektől megbetegedhetünk.

„Akár szennyezett vizet ittak, akár állati ürüléket szagoltak, ezek a baktériumok nem fogják erősíteni az immunrendszerünket, ahogy azt egyesek állítják” – mondja Dr. Kasem.

A szakértő szerint a háziállatok élősködői bélbetegséget okozhatnak az emberi szervezetben, valamint káros baktériumokat vihetnek át a fogainkra és az ínyünkre.

A súlyos ínybetegségek azokat a szöveteket is érinthetik, amik a fogakat a helyükön tartják. Ha ezt nem kezelik megfelelően, rések nyílhatnak a fogak és az íny között, ami fogveszteséghez vezethet.

A kutyák által átvihető egyéb gyakori fertőzések közé tartozik a szalmonella, a gyűrűsféreg és a horogféreg.

Ezzel a szokással ráadásul nemcsak az egészségünket kockáztatjuk, hiszen mindenki tudja, milyen kellemetlen lehet a kutyák lehelete.

„Gondolj az ételük összetevőire, és arra, hogy milyen íze lehet ennek a szájában. Ha szőrös barátod mégis ad egy puszit a szájadra, moss azonnal fogat, és használj fogselymet is, hogy eltávolítsd a baktériumokat, és próbáld meg a jövőben leszoktatni erről a kutyádat”– magyarázta Dr. Kasem, hozzátéve, hogy egy-egy alkalmankénti puszi miatt még nem kell különösebben aggódnunk, de jobb elkerülni, hogy ez megszokássá váljon.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet