Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Saját tapasztalataimból beszélek, amikor azt mondom, hogy a környezetemből jópár személy huszon egynéhány év alatt még nem tanult meg kulturáltan kommunikálni se társaságban se négy szem közt. Talán mi magunk is rendelkezünk olyan csiszolatlan, ám saját magunk számára észrevehetetlen, társalgási szokással, ami a környezetünknek van a terhére.Mi ennek az oka?

Kommunikációs szakemberek egész sora foglalkozott már a témával, a lehető legtöbb oldalról megvilágították a témát, és a kutatásokból egy egész sor társalgási szabályzatot alkottak.

Íme egynéhány, amivel akár a saját társalgási stílusunkat is kellemessé csiszolhatjuk:

1. A beszélgetés kisajátítása

Bármennyire is azt látjuk, hogy mondandónk a társaságot megnevetteti, vagy szórakoztatja, ne essünk túlzásba, és egyszerre max 4-5 percet beszéljünk. Akár szórakoztatja őket, akár nem (ez a rosszabbik eset), ők is be szeretnének kapcsolódni, és ha nem vigyázunk, hamar megunják és hátat fordítanak.

2. Személyes témák

Természetesen egy szűk baráti körben beszélhetünk saját, intim dolgainkról, de ha már többen összegyűltünk, akkor ezt jobb hanyagolni. Nem arról van szó, hogy a társaságot netán untatná (bár ez sem kizárt), inkább arról, hogy az embert arra kényszerítjük, hogy pro vagy kontra álláspontot képviseljen, hiszen családi problémáinkhoz mégsem állhat közönyösen. Ez az erőltetett álláspont pedig lehangoló, nagyon is!

(pl: Elmeséljük, hogy minap a laptopunk tönkrement. Erre van aki azt mondja, hogy szörnyű, más meg azt, hogy nem gond, veszel másikat. De az igazság az, hogy egyik felet sem érdekli igazán, hogy mi a szitu a laptopunkkal.)

3. Saját téma

Ha feldobunk egy témát, és a beszélgetés egy idő után elterelődik róla, ne próbáljuk kézzel-lábbal visszarántani azt. Ez a legrosszabb, amit tehetünk. Nyílván felvetődött egy érdekesebb beszélgetés, és ilyenkor legjobb abba bekapcsolódni.

4. Ex cathedra

Végleges bizonyosság. Mondandónkat úgy fogalmazzuk meg, hogy mindig lehessen azt folytatni. Állításaink legyenek inkább kérdésszerűek. Ha végig ezt a stílust képviseljük: “Az én véleményem…”, csak ezt a választ fogjuk kapni: “Nekem pedig…”. Ez megöli a beszélgetést.

5. A kérdések

A legjobb társalgók nem attól a legjobbak, hogy minden kérdésre a legjobb választ adják. Attól a legjobbak, hogy érdeklődő hallgatók, és mindig meg tudnak fogalmazni egy jó kérdést, amivel életben tartják a beszélgetést. A kérdések képezik a beszélgetések motorját!

6. Az ellentmondás

Rengeteg feszültség szabadulhat fel, ha valaki laposan és érdektelenül ellent mond valakinek. Sose válaszoljuk úgy, mintha a mi szavaink magát a Szentírást képviselnék! Ehelyett: “Ezzel nem tudok teljesen egyetérteni, bár lehet, ha tévedek..”, “..van egy másik szempont is, ezzel szemben”. Ilyen és ehez hasonló módon próbáljuk kifejezni egyet nem értésünket, különben szürke, érdektelen és nemtörődöm személyként tekintenek ránk.

7. Ne vágjunk senkinek a szavába

Ha igazán kellemes és szórakoztató társalgókká szeretnénk válni, legyünk a beszélgetés folyamán figyelmesek. Folyamatosan figyeljük partnereink reakcióit, tartsuk a szemkontaktust és sose vágjunk a szavukba! Türelmesen meg kell várni ha valaki beszélni szándékozik, hanem könnyen spártaivá válhatunk, és csak az fog beszélni, aki a leghangosabb!

Bévé


Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!