KezdőlapHobbyA Toyota olyan napelemes autón kísérletezik, ami "soha nem fog megállni"

A Toyota olyan napelemes autón kísérletezik, ami “soha nem fog megállni”

-

A Toyota, a Sharp és a NEDO egy olyan egyedi autó készítésében fogtak össze, amely “soha nem áll meg”.

Az ívelt felület olyan vékony napelemeket kapott, amely hozzájárult a jármű töltésének tökéletesítéséhez. A 0,03 milliméteres napelemek annyira vékonyak, hogy gond nélkül rögzíthetőek az autó ívelt területeihez, mint például a tetőhöz, a motorháztetőhöz, de akár a hátsó részre is.

Képzeld el, hogy egy napenergiával töltődő elektromos autót vezetsz, és közben nem kell attól tartanod, hogy néhány száz kilométer után meg kell majd állnod tankolni. Azt gondolod, hogy ez csak egy álom? Egyáltalán nem, hiszen létezik már ilyen a valóságban is: összefogott a Toyota, a Sharp és a NEDO, hogy létrehozzák az álomautót.

A világon már többféle elektromos autó van, azonban ezek nagyrészét megközelítőleg 300 kilométerenként kell tölteni. Ezzel szemben a napelemes autók menet közben is töltődnek, így nem kell közben azon aggódnod, hogy vajon hol találod a legközelebbi töltőállomást. Sőt, nem csak menet közben, de az állomásozási idő alatt is képes áramot termelni a napelemek segítségével.

A napelemes autó nagy előnye, hogy bár nem vezethető túl nagy távolságra, de legalább nem függ a töltési lehetőségektől – mondta Koji Makino, a Toyota projektmenedzsere.

Az ilyen autóhoz használatos napelemek nagyon sokba kerülnek, éppen ezért ez egyelőre nem egy olyan technológia, ami széles körben el tud terjedni az elkövetkező évtizedekben. A tesztidőszakban egy kedvezőbb árú változatát kínálják a napelemes autónak, viszont ezek hátránya, hogy csak parkoláskor töltenek. A maximális vezetési kapacitásuk pedig 6 km.

Idővel azonban az autó felszerelhető lesz egy olyan rendszerrel, amely mozgás közben is képes lesz tölteni a járművet.

Mitsuhiro Yamazaki, a NEDO napenergiával foglalkozó részlegének igazgatója elmondta, hogy, ha az autót heti négy napon keresztül mindössze 50 km-t használják, akkor nem szükséges feltölteni.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Ez is érdekelhet