Aki látta a Bakancslista című filmet, az biztos tudja, hogyan készül a világ legdrágább kávéja, a Kopi Luwak. Aki pedig nem tudja, annak most itt a lehetőség, hogy megtudja!
Fura módon állít elő minőségi, méregdrága kávét a Nyíregyházi Állatparkban élő maláji pálmasodró: az állat megeszi a kávészemeket, a megemésztett bogyókat pedig „nagy dolga” során tálalja fel az ínyenceknek.
Ez a pörkölt kávé azonban nem csak azért különleges, mert 1 kilónyi belőle 1320 dollárba, azaz több mint negyedmillió forintba kerül, de a kávé elkészítésének módja is egyedülálló.
A Nagy-Szunda szigetekről származó állat, a pálmasodró nyersen eszi meg a kávébabokat, amikor azok még vörös színűek. Az állat tápcsatornája csak a szemek puha héját emészti, a belső tartalom áthalad rajta. A különleges kávészemeket kereső helyiek kézzel válogatják ki az ürülékből az aranyat érő kávészemeket.
A másfél méteres állat nappal a fák odvaiban pihen, éjszaka vadászni indul. Bár ragadozó, kedveli a gyümölcsöket, de különösen a kávébogyókat.
Ahol árulnak Kopi Luwak kávét, ott minimum 50 dollárba, azaz közel 10 ezer forintba kerül egy csészényi.
Bévé