KezdőlapHobbyBálint nap - Check!

Bálint nap – Check!

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

„Olyan almát kell enni, amelyiknek kilenc magva van. Azt a kilenc magot bele kell tenni egy óvatlan pillanatban a kiválasztott fiú zsebébe, akkor biztos, hogy bele fog szeretni a praktikát végző lányba.” – tanultam néphagyomány órán, amikor a Bálint nappal kapcsolatos népi babonákat tárgyaltuk.

Ezt a népi babonát a modern tudomány nem tudja megcáfolni. A fiú, akinek a kilenc almamagot bedugják a zsebébe, mit gondol? Nyilván tetszik neki a lány, szeretné hinni, hogy ő is tetszik a lánynak, aki egyelőre túl félénk, el-elpirul, de talán nem tudja pontosan, mit akar, így a fiú sem mer közeledni. Ha viszont se szó, se beszéd kilenc magot talál a zsebében, mire gondol? Arra, hogy azt vagy a lány tette a zsebébe, vagy nem. Ha nem a lány tette oda, nem tudja, mire gondoljon. Minden esetre ritka alkalom, hogy az elfogyasztott alma magjait a zsebünkben őrizgessük. De ha a lány tette oda, és erről egyre inkább megbizonyosodik, akkor az azt jelenti, hogy ez a lány olyan szerelmes belé, hogy olyat még nem látott. Képes volt őérte elhinni ezt az ostoba babonát, hogy ha kilenc almamagot bedug a zsebébe, akkor majd ő belé szeret. Innentől ásó kapa nagyharang, és hepiend.

Ahogy a népi babonaságokat komolyan illik vennünk, ugyanígy vehetjük komolyan a Valentin napot. Az angolok 1446 óta emlékeznek meg február 14-én arra a bebörtönzött, halálra ítélt papra, más források szerint pápára, aki szerelmes lett börtönőre lányába, és akinek, kivégzése előtt, szerelmes üzeneteket küldött. A keresztény szeretet és a szerelem középkori összefonódásának hagyománya.

Mivel idénre letudtuk a Bálint napot, így ma már nyugodt szívvel meg merem piszkálni a témát, remélem senki sem sértődik meg.

Rossz nyelvek szerint a kultusz nem más, mint a virág- és képeslapárusok jó üzlete, ám a rossz nyelveknek még kevesebb hitel jár, mint a babonásnak, sőt, örömmel gondolhatunk arra, hogy Valentin napján, akárcsak a Mikulásén, ami, valljuk be, hasonlóan került a naptárunkba, nem teszünk mást, mint az év többi napján, ajándékkal kedveskedünk szeretteinknek. Egy újabb import-ünnep lenne?

De gondolhatunk arra is, hogy ha ezt az ajándékot úgy adjuk szerelmünknek, házas- vagy élettársunknak, hogy ugyanazon a napon egy egész világrész ugyanezt teszi, olyan közösségi élményben is részünk lehet, ami csak a nagy ünnepekkor jut ki nekünk.

A naiv népi bölcsességek hasznosságáról fentebb már megbizonyosodhattunk. A kilenc almamag szerepe a szerelem megvallásában nem több és nem kevesebb, mint a Valentin feliratú piros szív elküldése a nagy Ő-nek, még akkor sem, ha az előbbi módszert inkább a falusi- míg az utóbbit a nagyvárosok szerelmesei alkalmazzák.

„Azokat a szerelmeseket nem lehet semmilyen módszerrel elválasztani egymástól, akiknek összekulcsolt kezüket a két anya szentelt vízzel lemossa, a vizet pedig a fejükre önti. A pár ellen nem használ semmiféle szemverés, igézés, vagy rontás.” Tegyük hozzá, ez utóbbiak azok ellen sem használnak, akik február 14-én Valentin napot ünnepelnek.

Mi a véleményetek a Bálint napról?

Bévé

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet