A burgonya számos háztartásban alapvető élelmiszer, amely számtalan étel elkészítéséhez nélkülözhetetlen. Azonban sokan helytelenül tárolják, ami idő előtti romláshoz vezethet.
Ahogy az ősz lassan bekúszik az életünkbe, a szakácsok világszerte tartalmas ételekre, mint például pörköltek, levesek és rakott ételek készítésére készülnek, ahol gyakran a burgonya kerül a középpontba.
Hogyan előzhetjük meg, hogy ezek a sokoldalú zöldségek idő előtt csírázni kezdjenek? Karen Lamar, az Organic Cottonmart tárolási szakértője, egy gyakori hibára hívja fel a figyelmet: sokan a konyhapulton, más zöldségekkel együtt tárolják a burgonyát.
„Bár a hagyma és a burgonya hosszú ideig eláll, nem ajánlott őket együtt tárolni, mivel a hagyma etilént bocsát ki, ami elősegíti a burgonya csírázását” – mondja Lamar.
Az etilén egy növényi hormon, amely az érési folyamatot segíti, és a hagyma, a fokhagyma, valamint a paradicsom bőségesen kibocsátja – ezek nem ideális társak a burgonya számára, ha el akarjuk kerülni a korai csírázást és a nedvesség okozta penészesedést.
A burgonya élettartamának meghosszabbítása érdekében Lamar azt javasolja, hogy sötét fiókban vagy szekrényben tároljuk őket, távol a fénytől. „Fontos, hogy a burgonyát minél távolabb tartsuk a napfénytől. A túl sok fény zöldülést okoz, ami klorofill termelését váltja ki a gumókban” – fogalmaz.
Ezeket az egyszerű tanácsokat követve a burgonya tovább megőrzi frissességét, biztosítva, hogy kedvenc ételeink ízletesek és tökéletesek maradjanak a hideg hónapokban. A zöldülés keserűvé teszi a burgonyát és magas szolanin-tartalmat eredményez ami egy idegméreg, így ezeket a burgonyákat jobb elkerülni.
Ugyanilyen fontos elkerülni a magas páratartalmú helyeket, hogy megóvjuk a készletet a csírázástól és a rothadástól. A megoldás? Egy száraz, sötét hely, például a pince, éléskamra vagy a konyha félreeső zuga.
Miután megtaláltuk a burgonya ideális tárolási helyét, érdemes távol tartani őket a műanyag zacskóktól, és egy jól szellőző kosárban vagy tálban tárolni őket.
A jó szellőzés kulcsfontosságú ahhoz, hogy a burgonyák hosszabb ideig frissek maradjanak. A szellőzés hiánya a nedvesség felhalmozódásához vezethet, ami a penész és a baktériumok édenkertjévé változtatja kedvenc gumós zöldségünket.
A burgonya nyitott papírzacskókban, hálós zsákokban vagy textiltáskákban tárolva megóvható a nedvességtől, és megelőzhető a penészesedés vagy a korai csírázás. Ha a burgonyákat megfelelően tároljuk, akár két-három hónappal tovább is eltarthatók, csökkentve ezzel az élelmiszer-pazarlást és megkímélve pénztárcánkat a felesleges élelmiszer felhalmozástól.