KezdőlapHobbyEkkor kell megmetszeni a rózsákat, hogy hónapokig folyamatosan virágozzanak

Ekkor kell megmetszeni a rózsákat, hogy hónapokig folyamatosan virágozzanak

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

Ha szenvedélyesen szereted a virágokat, és különösen a rózsákat, de még kezdő vagy a kertészkedésben, jól jöhet néhány tipp, hogy a növényeid egészségesek legyenek és egész nyáron át virágozzanak.

Ahhoz, hogy a rózsáid tavasztól egészen őszig virágozzanak, csak néhány alapvető dologra van szükség. A három legfontosabb dolog, amire figyelned kell a tápszerezés, a metszés és az öntözés. Ha ezeket helyesen és a megfelelő időben végzed el, szinte garantált a siker.

Mikor kell megmetszeni a rózsákat a szakértők szerint

Az egyik jele annak, hogy ideje megmetszeni a rózsákat, ha felfedezed az eleső elhervadt virágokat. Más szóval, ha a virágok elhaltak, azonnal eltávolíthatod azokat, méghozzá egy specifikus módszerrel. Ehhez meg kell keresned az első ötös levelet a száron, és körülbelül e fölött negyed centivel kell levágnod az elhervadt virágokat 45 fokos szögben.

Metszés után a rózsáknak tápszerre is szükségük van. A rózsáknak meglehetősen nagy a tápanyagigénye, ezért sok tápszerre van szükségük.

A szakértők szerint a legjobb, ha felváltva használunk tápoldatokat és granulátumokat. Ezt azzal indokolják, hogy a műtrágya granulátumok hosszabb távon fejtik ki a hatásukat, de lassabban szívódnak fel, míg a tápoldatok gyorsan felszívódnak, de nem tartanak olyan sokáig.

A tápszerezést a legjobb már tavasszal elkezdeni. Ekkor el kell távolítani a télre felhalmozott mulcsot a rózsatövek körül, és műtrágya granulátumot szórni a földbe. Ezután újabb mulcsréteggel vehetjük körbe a töveket, és megöntözhetjük a növényeket.

A rózsák első virágzása után ismételd meg a tápszerezést az eredeti mennyiség felével. Két héttel később pedig válts vízben oldódó tápoldatra, és permetezd be azzal az egész bokrot.

Ebben az esetben a tapasztalt kertészek a halemulziót és az algakivonatot javasolják. Ugyanakkor a japán rózsák (Rosa rugosa) esetében nem javasolnak kereskedelmi forgalomban kapható tápoldatokat, és az is fontos, hogy ne permetezzük a növényeket a tápoldattal, ha hőmérséklet meghaladja a 29 Celsius-fokot.

A tápoldattal való permetezést minden metszés után megismételhetjük, amikor eltávolítottuk az elhervadt virágokat.

Ne feledkezz meg a rózsák vízigényéről sem

A rózsáknak bőséges és rendszeres vízellátásra van szükségük. Ha ezt nem kapják meg esővízben, akkor öntözéssel kell pótolni.

A legjobb módszer az öntözőcső vagy a csepegető öntözőberendezés, de öntözőkannából is megöntözhetjük a növényeket hetente egy-két alkalommal, amikor nem esik elég eső.

Arra is figyelni kell, hogy a levelek ne maradjanak nedvesek, különösen este, mert ez fekete foltosodáshoz és penészesedéshez vezethet.

Ha szem előtt tartod ezeket a tanácsokat, a rózsáid egész nyáron át folyamatosan virágozni fognak.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet