Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

A Kirimoko tiny house az új-zélandi Wanaka egyik kertvárosi utcájában épült, a Condon Scott Architects tervezésében. A tulajdonosok, Will és Jen, azután döntöttek úgy, hogy ezt az egyszerű életmódot választják egy aprócska házban, amikor egy hosszú kerékpártúra után hazatértek, és rájöttek, hogy boldoggá teszi őket ez az egyszerűség.

A túra ideje alatt kénytelenek voltak hátizsákokból élni, és csak az igazán fontos dolgokat vihették magukkal, hogy ne legyen nehéz a csomagjuk, most pedig eszerint próbálnak élni a mindennapi életükben is.

A ház alapterülete mindössze 30 négyzetkilométer, de minden nélkülözhetetlenül fontos dologgal el van látva. Minden helyet teljes mértékben kihasználtak, a lépcsőfokokba beépített fiókoktól kezdve, a konyhaszekrények maximális kihasználásáig. Az emeleten van egy hálószoba, és a földszinten található nappali a ház legnagyobb helyisége, mert ez a leggyakrabban használt szoba.

A Condon Scott Architects számos díjat kapott a Kirimoko házért, amelynek különlegessége, hogy egyben passzívház is, így fűtés nélkül is mindig meleg marad, még télen is.

Ez az egy hálószobás, mindössze 30 négyzetméteres ház nagyszerűen kihasznál minden kis helyet, anélkül, hogy a lakóterület látná ennek kárát. A passzívház energiatakarékos módszereinek alkalmazása miatt gyakorlatilag nincs szükség további energiára ahhoz, hogy a házban állandó legyen a hőmérséklet.

A passzívház alapvető koncepciója, hogy a kényelmes hőmérséklet fenntartása megoldható kizárólag a levegő frissen tartásához megmozgatott légtömeg utánfűtésével vagy utánhűtésével, további levegő visszaforgatása nélkül. Ez jó minőségű szigetelést és hermetikusan zárható tér kialakítását igényli.

A Kirimoko ház esetében ezt különleges szigetelő panelek alkalmazásával érték el (structural insulated panels – SIP). Ezek a panelek légmentesen zárnak, ami minimális energiaveszteséget jelent a beltér és a kültér között. Ugyanakkor ezek az elemek előre gyártottak, ami kényelmesebb, és minőségi színvonalat biztosít.

A ház külseje két oldalról a tetőtől a földig különleges aszfalt zsindelyekkel van burkolva, a többi felület pedig fa és üveg. A négy oldal közül három kellemesen zárt magánszférát biztosít a forgalmasabb kertváros közepén, a negyedik, északi homlokzat, viszont nyitottabb hatást kelt, a padlótól a mennyezetig érő ablakokkal.

A déli féltekén a legtöbb napfény északról érkezik, így a ház kellemesen meleg maradhat még a hidegebb téli hónapokban is, a három hőszigetelt falnak és az üvegezett homlokzatnak köszönhetően, nyáron pedig a mély eresz megvédi a túlmelegedéstől. A lakók pedig zavartalanul élvezhetik a kilátást a hegyekre a szabadtéri teraszon üldögélve – ez nagyobb, mint maga a ház.

Fotó: Living Big In A Tiny House/YouTubeHa nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!