KezdőlapHobbyEzeket a növényeket soha ne ültessük az eper mellé, ha bőséges termést...

Ezeket a növényeket soha ne ültessük az eper mellé, ha bőséges termést szeretnénk

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

Az eper közkedvelt gyümölcs, aminek a termesztésével sok hobbikertész próbálkozik. Az egyik legkönnyebben termeszthető gyümölcs, így kiváló kezdő kertészek számára. Van azonban néhány fontos szempont, amire oda kell figyelnünk, például az, hogy milyen más növényekkel ültethetjük egy helyre ezt a zamatos gyümölcsöt.

A növénytársítás egy növénytermesztési módszer, melynek lényege, hogy a növények úgy kerülnek elültetése, hogy az a lehető legoptimálisabb legyen a befektetett erőforrások és a terméshozam szempontjából egyaránt.

A növénytársítás alapja, hogy azok a fajok, amelyek egymás fejlődését valamilyen módon segítik, egymás mellé kerülnek, míg azok, amelyek egymást hátráltatják, minél messzebb legyenek egymástól.

Az eper viszonylag jól társítható más növényekkel, de van 4 alapvető probléma, ami miatt bizonyos növényeket soha nem szabad mellé ültetni.

Árnyékolás

Az első és egyik legfontosabb dolog, hogy az eperpalántákat soha nem szabad árnyékolni. Az eper imádja a közvetlen napfényt, és bár elvisel bizonyos mértékű árnyékot, figyelni kell rá, hogy a köré ültetett növények ne nőjenek magasabbra, és ne vegyék el tőle a napfényt.

Ebben az esetben nem annyira az a fontos, mit ne ültessünk az eper mellé, sokkal inkább arra kell figyelni, hogy a magasabbra növő növényeket ne ültessük a növénynek arra az oldalára, ahonnan a legtöbb napfényt kapná.

Tápanyagigény

Ne ültess olyan növényeket az eper mellé, amiknek más a tápanyagigénye, mivel ezek nem fognak megfelelően fejlődni. Az eper tápanyagigénye viszonylag magas, kedveli szerves anyagokkal és bőséges mennyiségű komposzttal kevert talajt.

Ugyanakkor arra is figyelni kell, hogy ne ültessünk más magas tápanyagigényű növényeket a közelébe, mert ezek versengeni fognak a tápanyagokért, és elnyomhatják az eperpalántákat.

A talaj pH-értékének különbségei

Az olyan növények, amiknek különböző pH-értékű talajra van szükségük, nem jó kísérőnövények az eper számára. Az eper számára ideális pH-érték 5,4 és 6,5 között van, tehát a kissé savasabb talajt kedveli.

Esetleges fertőzések vagy kártevők

Azokat a növényeket, amelyek káros gombákat, betegségeket terjeszthetnek, vagy odavonzhatják a kártevőket, szintén kerülni kell.

Ezeket a növényeket ne ültesd együtt az eperrel

Paradicsom, paprika, burgonya, padlizsán, réti here: A Verticillium nevű gombát terjeszthetik az eperre. Ugyanakkor káros fonálférgeket és más kártevőket is hordozhatnak.

Édeskömény: Gátolja az eper növekedését.

Dinnye: Nagy tápanyagigénye miatt elnyomhatja az eper növekedését, ugyanakkor árnyékolhatja is a növényt.

Okra: A Verticillium nevű gombát terjesztheti az eperre.

Brokkoli, káposzta, karfiol: Vonzza a kártevőket, ugyanakkor verseng a tápanyagokért az eperrel, és megakadályozza annak növekedését.

Rózsa: A verticillium nevű gombát terjesztheti az eperre.

Menta: Verseng a helyért, és kiszoríthatja az epret. Ugyanakkor a Verticillium nevű gombát terjesztheti.

Kelkáposzta, kelbimbó: Magas tápanyagigényük miatt versengenek az eperrel, akadályozva annak növekedését.

Karalábé, bordáskel (bok choy): Nagy tápanyagigényük miatt ezek is akadályozhatják az eper növekedését, ráadásul a karalábé a kártevőket is vonzza.

Csonthéjas gyümölcsök (szilva, őszibarack stb.): A Verticillium nevű gombát terjeszthetik az eperre.

Málna: Versenyezhet az eperrel a helyért, és árnyékolhatja azt. Ugyanakkor a Verticillium nevű gombás megbetegedést terjesztheti.

Ezek a növények segíthetik az epret a fejlődésben

Kakukkfű: Elriasztja a kártevőket, amik veszélyeztethetnék az epret.

Bársonyvirág vagy büdöske: Elriasztja a kártevőket, és vonzza a hasznos beporzókat.

Borágó: Elriasztja a kártevőket és vonzza a beporzókat.

Cickafark: Vonzza a beporzókat.

Hagyma: Elriasztja a kártevőket.

Bab: Nitrogént ad a talajhoz, ami elősegíti az eper fejlődését.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet