A vetésforgó technikájának alkalmazása javítja a talaj állapotát, és csökkenti a kártevők és a kórokozó mikroorganizmusok számát, ezért sok gazdálkodó alkalmazza ezt a módszert.
A gazdák általában azért alkalmazzák ezt a módszert, hogy elkerüljék a talajösszetétel kiegyensúlyozatlanságát. Emellett ez a technika segíthet abban, hogy gazdag termést élvezhessünk. Vigyázni kell azonban a termesztett zöldségek típusára.
Fontos, hogy ugyanabba a talajba nem szabad egymás után ugyanabból a családból származó növényeket vetni, mert ezzel komoly veszélynek tesszük ki a termést.
Ezért a fokhagyma, a hagyma, a póréhagyma és más, az amarilliszfélék családjába tartozó faj csak 4-6 év szünet után ültethető ugyanarra a területre.
Hogy készítsük elő a talajt a fokhagyma, hagyma betakarítása után, és milyen zöldségeket ültethetünk
A fokhagyma betakarítása után a talajban különböző fonálférgek és kártékony gombák spórái maradhatnak. Emiatt a többi zöldség termesztése előtt el kell távolítani a talajból a megmaradt hagymát és fokhagymát valamint a gyomnövényeket, ugyanakkor érdemes fellazítani és 1%-os réz-szulfáttal kezelni a talajt, amihez egy fél vödör istállótrágyát is adhatunk.
Ideális esetben a fokhagyma betakarítása után ültessünk zöldfűszereket, például spenótot, kaprot, rukkolát, petrezselymet és salátát. Ezeknek a zöldségeknek rövid a vegetációs idejük. Mielőtt azonban elültetnénk ezeket, érdemes valamilyen komplex trágyával, tápszerrel dúsítani a talajt.
Júliusban a hagyma és a fokhagyma után ültethetünk különböző retekfajtákat és uborkát, de a kínai kel is nagyszerűen fejlődhet, ha fokhagyma után ültetjük, akárcsak a padlizsán, a káposzta és a burgonya.